Nu e rost de plictiseală în parcul municipal care se animă, în zona labirintului vegetal de lângă Turnul Dogarilor, încă de la primele ore ale dimineţii! Larisa Bancea, Loredana Istrate şi Ileana Szilagyi le dezvăluie aici copiilor din Bistriţa cum se ţese, cum se fac brăţări din mărgele, agende şi carneţele - şi chiar jucării...!
Distracţie şi veselie multă, creativitate, relaxare şi îndemânare – cam aşa ar putea fi descrisă atmosfera în labirintul din parc unde s-au desfăşurat, în aceste zile, minunate ateliere de creaţie intitulate „Labirintul cu poveşti meşteşugite”.
Atelierele sunt coordonate de Larisa Bancea, Loredana Istrate şi Ileana Szilagyi – artiste bine-cunoscute deja în peisajul bistriţean când vine vorba de spectaculoase şi originale creaţii hand-made – iar copiii au avut parte de lecţii relaxante de tehnici tradiţionale specifice breslelor bistriţene.
Au învăţat, în funcţie de vârsta fiecăruia, cum se cos mărgelele, cum se foloseşte pielea pentru a crea diverse obiecte de uz casnic sau decorative, cum se foloseşte un război de ţesut în miniatură pentru a realiza minunate brăţări sau ţesături podoabe.
Din program nu a lipsit distracţia, căci cele trei artiste au venit înarmate cu un hamac şi un cort în care cei mai mici prichindei s-au jucat după pofta inimii – dar nici surprizele dulci, pentru că organizatorii au potolit căldura de afară cu răcoritoare şi îngheţată delicioasă, dar şi mici gustări oferite în cadrul proiectului.
„Este practic un fel de şezătoare urbană în aer liber, încercăm să construim împreună o poveste a semnelor, a simbolurilor şi motivelor tradiţionale uitate…”, a explicat Loredana Istrate pentru Bistriţeanul.ro.
„Am fost aici în fiecare dimineaţă, de pe la ora 8 până spre prânz, ieri am împletit păpuşi din papură şi am construit mici carneţele, copiii au de completat şi colorat şi fişe în care sunt învăţaţi în legătură cu mâncarea sănătoasă, iar astăzi copiii vor primi acasă câte o legătură de papură gata pregătită pentru a fi transformată într-o păpuşă sau un obiect decorativ, preferabil împreună cu părinţii – pentru că ne-am dori să-i implicăm şi pe ei în jocul nostru. Mâine are loc tot aici, în parc, expoziţia finală cu ceea ce s-a lucrat în această săptămână şi premierea celor mai frumoase obiecte lucrate de copii acasă”, a povestit Larisa Bancea.
Proiectul cofinanţat de Primăria Bistriţa a avut drept scop animarea zonei de labirint vegetal din parcul municipal, utilizarea spaţiului verde într-un mod inedit, dar şi cultivarea în rândul tinerilor, a interesului pentru conservarea şi valorificarea tradiţiilor meşteşugăreşti.