Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  142 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Exces de cuvinte goale. O soartă dramatică, în aceste zile...

16/01/2016 21:09:21 Ioana BRADEA  
„S-a făcut exces de nişte cuvinte goale la adresa lui Eminescu, abuzându-se de etichete precum «Luceafărul poeziei româneşti», «poetul nepereche», care l-au cam îndepărtat de noi…”, a afirmat poetul Ion Mureşan, invitat la Sinagoga din Bistriţa în a doua zi a Culturii Naţionale. Despre ceea ce nu se poate vorbi, trebuie să se tacă...

Ca în cazul marilor praznice, şi Ziua Culturii Naţionale are dreptul la două sau trei zile de sărbătoare, pentru că nu încăpem cu toţii într-o singură zi – a afirmat, mai în glumă, mai în serios, Gavril Ţărmure, în cuvântul de deschidere al spectacolului „Eminescu şi noi”, organizat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale celebrate ieri în întreaga ţară.

Recent întors de la Botoşani – acolo unde în fiecare an îşi dau întâlnire, în 13, 14 şi 15 ianuarie, cei mai importanţi poeţi ai ţării pentru a-l sărbători pe Eminescu, dar şi pentru a primi deja celebrele premii Mihai Eminescu Opera Omnia (oferit unui poet consacrat) şi Opus Primum (oferit unui poet debutant) – Gavril Ţărmure s-a referit la „soarta dramatică a lui Eminescu, mai ales în aceste zile", dar şi la poeţii bistriţeni care au câştigat de-a lungul anilor aceste distincţii…

Pentru a marca importanţa zilei de ieri, la Sinagogă au fost invitaţi în această seară poetul Ion Mureşan şi criticul literar Alex Cistelecan, alături de muzicienii Cvartetului Gioia, condus de Claudiu Hontilă, violinist cunoscut bistriţenilor din concertele susţinute de Noua Orchestră Transilvană.

Ion Mureşan s-a referit la paradigma intimă a unei societăţi, la „modul de a vedea moartea, de a iubi, felul în care îţi aştepţi iubita, unde vrei să te întâlneşti cu ea, cum îţi doreşti s-o ţii în braţe… S-a schimbat modul de a iubi. Câţi dintre noi mai iubesc eminescian? Câţi mai vrem să ne întâlnim iubita sub un tei, câţi am mai putea să trecem zilnic pe lângă plopii fără soţi…?

Criticul Alex Cistelecan l-a amintit în schimb, pe Wittgenstein, care afirma la un moment dat că „despre ceea ce nu se poate vorbi, trebuie să se tacă”.

Noi toţi, de la proşti la savanţi dacă nu ne pricepem la anumite lucruri, ar fi mai bine să tăcem… Există însă o categorie care nu are dreptul să tacă în nicio condiţie. Acea categorie îi cuprinde pe poeţi. Primul care şi-a dat seama de fatalitatea acestei obligaţii este Rimbaud – care a afirmat că poezia premerge totul, este înainte de lucruri şi de fapte. Poetul este obligat să ajungă la marginile posibilităţilor expresiei, ale cunoaşterii, ale limbii – toate marginile acestea care vorbesc de imposibil, de nespus, de imposibilul nespus… Acolo trebuie să fie poetul şi nu să ajungă acolo şi să se întoarcă să ne spună că a întâlnit lucruri despre care nu se poate vorbi. Nu, poetul este obligat să vorbească despre lucrurile despre care noi toţi nu putem vorbi…

Evenimentul organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Fundația Societatea de Concerte Bistrița şi Comunitatea evreilor din Bistrița s-a încheiat armonios cu un recital al cvartetului Gioia care a oferit melomanilor bistriţeni un program compus din faimoase partituri compuse de Haendel, Bach, Mozart, Strauss, Shostakovich, Kreisler…

2530 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro