Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  33 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Emoționante mesaje, caricaturi și fotografii din Primul Război Mondial, expuse la Bistrița! „Lele, fă bine și grijăște de ce e acasă!”

16/11/2017 14:47:32 Ioana BRADEA  
Bistrițenii au avut la dispoziție câteva ore azi pentru a admira o impresionantă expoziție de cărți poștale aparținând unor soldați din Bistrița-Năsăud, trimise acasă la rude, prieteni sau învățători, în timpul Primului Război Mondial. Mesajul laconic al unui soldat: „Și lele, fă bine și grijăște de ce e acasă...!”

Cam așa suna mesajul laconic al unui soldat aflat în postul de pază, gândindu-se la cei rămași acasă. Este vorba despre Vasile Neag care îi scria soției sale, Palagea, din Prundu Bârgăului, pe 27 septembrie 1916, un emoționant mesaj, scrijelit pe o carte poștală : „Și lele, fă bine și grijăște de ce e acasă...! Și îți poftesc voie bună și sănătate!”. 

Această carte poștală și altele, cuprinzând impresii de pe front sau scurte mesaje ale unor soldați, dar și caricaturi sau fotografii – au fost admirate azi, pe holul Consiliului Județean, în cadrul unei emoționante expoziții realizate în parteneriat cu Direcția de Patrimoniu Cultural Universitar - UBB Cluj-Napoca și intitulate „Prin puține cuvinte... Cărți poștale în Primul Război Mondial”.

Profesori universitari din Cluj-Napoca și Târgu Mureș și-au dat întâlnire azi, la Palatul administrativ din Bistrița, pentru a participa la un simpozion special care a cuprins o sesiune de comunicări și lansarea unor volume extraordinare.

Depozitare ale mărturiilor trecutului, arhivele constituie o instituție reprezentativă pentru cultura și civilizația oricărui popor, iar grija manifestată pentru a conserva aceste urme ale istoriei, ilustrează profunzimile memoriei colective. În județul Bistrița-Năsăud, Arhivele împlinesc 80 de ani de la înființare, iar reușita o datorăm și entuziasmului unor cărturari năsăudeni, ei înșiși colecționari de documente referitoare la arealul geografic al județului, ale căror eforturi au fost încununate prin înființarea Subdirecției Arhivelor Statului la Năsăud, pe 10 noiembre 1937, Iuliu Moisil fiind numit atunci director onorific...”, a precizat în deschidere Cornelia Vlașin (directorul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud).

Arhivele și cercetarea istorică, în perspectiva centenarului Marii Uniri s-a intitulat simpozionul organizat astăzi de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Instituția Prefectului și Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Alexandru Vaida-Voevod” Bistrița.

Șeful Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, Cornelia Vlașin, a subliniat că mărturii importante referitoare la Marea Unire de la Alba-Iulia al cărei centenar va fi sărbătorit anul viitor, pot fi regăsite în fondurile personale și familiale provenite de la importante personalități care au jucat un rol determinant în înfăptuirea Unirii, amintindu-i pe Pavel Tofan – lider al mișcării, cu rol determinant în instaurarea administrației românești la Bistrița după 1918, Victor Onișor, participant la Marea Unire și deputat în prima Adunare Constituantă, Iulian Marțian – maior și cercetător, cel care a constituit și coordonat Garda Națională de la Năsăud, Iuliu Moisil – colecționar și primul director al Arhivelor din Năsăud, fiu al vicarului Grigore Moisil, cel care a coordonat mișcarea națională de recuperare a proprietăților grănicerești, Dumitru Nacu – primar al Năsăudului și apoi Prefect al județului, Titus Pop, redactor al unor importante ziare din perioada interbelică sau Emil Precup – cercetător al zonei.

În aceste fonduri se regăsesc corespondențe și mărturii cu sau despre mari personalități ale vremii, precum Al. Vaida Voievod, IC Brătianu, Iuliu Hossu, Victor Moldovan sau Solomon Haliță – a mai spus Cornelia Vlașin, adăugând că bogatul fond documentar este constituit din peste 6.500 metri liniari de documente, cel mai vechi documentoriginal datând din 1350.

Prefectul Ovidiu Frenț, vicepreședinții Consiliului Județean Vasile Puica și Ioan Țintean, alături de reprezentanți ai Arhivelor Naționale din București, istorici, cercetători, cadre didactice, personalități locale dar și foști funcționari de la Arhive precum Simion Lupșan, cel mai în vârstă arhivist județ, au participat la simpozion, organizatorii fiind felicitați pentru reușita evenimentului. Evenimentele au debutat cu depunerea de flori la bustul lui Alexandru Vaida-Voevod, în fața Policlinicii din Bistrița iar la simpozionul moderat de Cornelia Vlașin au fost invitați să susțină scurte comunicări pro-rectorul Ioan Bolovan (UBB Cluj-Napoca), Valentin Orga (Biblioteca Centrual Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca), Vasile Dobrescu (Universitatea „Petru Maior” Tg. Mureș), prof. dr. Mircea Gelu Buta (UBB Cluj-Napoca), Ana Sima (UBB Cluj-Napoca) și Ioan Pintea (Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud).

Din program nu au lipsit lansarea și prezentare unor cărți deosebite, editate de Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud: Războiul din spatele tranșeelor. Contribuții documentare referitoare la județul Bistrița-Năsăud, Ed. Argonaut, Cluj-Napoca, 2017, Coordonatori: Adrian Onofreiu, Cornelia Vlașin, Viața cotidiană în Districtul Năsăud (1861-1876). Contribuții documentare, Ed. Argonaut, Cluj-Napoca, 2017 - Ediție îngrijită și note: Adrian Onofreiu și Victor Rusu (1872-11918). Destinul unui ofițer uitat – editor Adrian Onofreiu, volum publicat tot în 2017 la Editura Argonaut.

A fost vernisată, totodată, expoziția realizată în parteneriat cu Direcția de Patrimoniu Cultural Universitar - UBB Cluj-Napoca „Prin puține cuvinte... Cărți poștale în Primul Război Mondial”.

2236 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro