200 de echipe din peste 40 de şcoli şi grădiniţe ale judeţului au participat în acest an la Neurolimpics, o inedită competiţie care a înregistrat o participare record de peste 1.000 de copii. Cele mai multe lucrări au sosit de la Şcoala Gimnazială Nr 4 şi de la Liceul „Tudor Jarda”, ai căror elevi au susţinut azi şi un emoţionant concert.
Părculeţul din faţa Sinagogii a fost animat şi colorat, azi, încă de la primele ore ale dimineţii: zeci de copii s-au perindat pe aici şi au celebrat, prin joacă şi activităţi educativ-sportive, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Dacă dimineaţa şi prânzul au fost dedicate jocurilor în aer liber, după-amiaza bistriţenii au fost invitaţi în Sinagogă pentru a participa la vernisajul şi premierea copiilor din Bistriţa care s-au înscris în concursul Neurolimpics.
De la ora 16:00, la Sinagogă a avut loc un emoţionant concert al elevilor de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”. Au urcat pe scenă Miruna Bologa (acompaniată la pian de Eduard Dragu Sălăgean), Maria Muntean (pian, clasa a II-a, profesor Lidia Pavăl), Ariana Daniela Răzoare (flaut, clasa a V-a, profesor Leila Bătinaş), Bogdan Popa (chitară, clasa a VII-a, profesor Valentin Pop), Eduard Dragu Sălăgean (pian, clasa a VI-a, profesor Lidia Pavăl), Alexa Dragu (clasa a X-a, canto, profesor Roxana Costeanu), Alexandra Rus (oboi, clasa a VII-a, profesor Gheorghe Cozma), Cosmina Costin (chitară, casa a XI-a, profesoru Valentin Pop), Iasmina Palage (flaut, clasa a IX-a, profesor Cătălina Popa), Andrei Florin Bîrte (vioară, clasa a XII-a, profesor Liana Bîca) şi Trio Jam (compus din Cosmina Costin, chitară, Maria Lăpuşan, vioară, Iasmina Palage, flaut – coordonate de profesorul Ovidiu Patraşciuc).
Tot astăzi, Galeria Lina a găzduit vernisajul unei expoziţii extraordinare de postere şi afişe pe care sute de elevi din Bistriţa le-au realizat pe tema neurodiversităţii. Lucrările au fost prezentate de artista Georgiana Vrânceanu Cotuţiu (coordonatoarea atelierului de pictură Shevalet), în timp ce despre eseurile premiate în concurs a vorbit scriitorul Dan Coman, la eveniment participând şi viceprimarul Cristian Niculae, alături de Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură.
200 de echipe din peste 40 de şcoli şi grădiniţe ale judeţului au participat la inedita competiţie care a înregistrat o participare record de peste 1.000 de copii – dublu faţă de ediţia Neurolimpics de anul trecut – cele mai multe echipe provenind de la Şcoala Gimnazială Nr 4 şi de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”.
Din juriu au făcut parte inspectorul ISJ Bistriţa-Năsăud Aurelia Dan, psihologii Anca Toader şi Maria Câmpan, scriitorul Dan Coman şi pictoriţa Georgiana Vrânceanu Cotuţiu.
A fost lansat şi numărul 5 al Revistei 2 Elefanţi – o revistă despre autism, prezentată pe scurt de Ana Dragu, managerul Centrului pentru Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ”.
„A fost o iniţiativă extraordinară şi un răspuns impresionant din partea profesorilor, care s-au implicat trup şi suflet în provocarea acestui concurs şi ne-au demonstrat că nu sunt interesaţi doar de competiţiile naţionale sau olimpiadele pe care le «vânează» toată lumea, ci ştiu să trateze la fel de atent şi concursuri mai puţin obişnuite, cum a fost şi cel de care ne-am ocupat noi. Copiii au lucrat în grupuri, în echipe, iar asta s-a simţit şi în mesajul transmis în lucrări, s-a văzut că elevii au şi povestit despre acceptare, despre prietenie... 41 dintre ele au fost premiate, dar am primit aproape 200 de lucrări foarte frumoase – şi de la grădiniţe, şi de la ciclul gimnazial, primar şi liceal...”, a explicat Georgiana Vrânceanu Cotuţiu pentru Bistriţeanul.ro.