Ieri a avut loc deschiderea oficială a taberei „Acasă la noi”, aproape 50 de copii de peste Prut, din Floreşti, fiind prezenţi la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” şi prezentând, alături de profesorii lor, un emoţionant recital de cântece şi dansuri populare. Azi vor vizita sala în care se decide soarta judeţului.
Aproape 50 de copii din Republica Moldova, din Gura Căinarului, raionul Floreşti, alături de profesori de istorie sau de română, participă, în aceste zile, la cea de-a XX-a ediţie a taberei internaţionale „Acasă la noi”, organizată de Asociaţia ASTRA, Despărţământ Năsăud, alături de Consiliul Judeţean.
„Din motive care nu depins de noi am fost despărţiţi de trupul ţării mamă prin graniţe nedrepte. Dar iată că a venit vremea să ne cunoaştem mai bine, să putem trece şi noi spre voi, şi să cunoaşteţi şi voi neamul din care faceţi parte, la el acasă”, a precizat Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.
Ieri, la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a avut loc deschiderea oficială a evenimentului la care au participat Alexandru Pugna (vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud), Ioan Neagoş (preşedintele Consorţiului „România pentru o Dezvoltare Durabilă”), Luiza Iliescu (preşedintele Asociaţiei „Mesagerii pro natura”) şi Ioan Seni, preşedintele Despărţământului Astra Năsăud, care le-a şi prezentat oaspeţilor programul deosebit de bogat care cuprinde în această dimineaţă o vizită la Consiliul Judeţean, în sala de şedinţe în care se iau cele mai importante hotărâri pentru soarta judeţului, dar şi diverse obiective turistice ale oraşului.
Timp de câteva zile, ca şi alte mii de copii din Republica Moldova care s-au perindat de-a lungul anilor prin judeţul Bistriţa-Năsăud – elevii din Floreşti vor vizita Muzeul Mineritului din Rodna, Muzeul etnografic „G. Nechiti” din Feldru, Muzeul Grăniceresc din Năsăud, Muzeul de Artă Comparată Sîngeorz-Băi şi Muzeul „Cuibul Visurilor” din Maieru, casele memoriale ale scriitorilor clasici din judeţ, mănăstirile din Salva şi Ilva Mare, Centrul de creaţie populară Virginia Linul, Herghelia din Beclean şi Băile Figa.
Deschiderea oficială desfăşurată la Biblioteca Judeţeană s-a încheiat cu un emoţionant recital al oaspeţilor de peste Prut - care au recitat poezii patriotice, au jucat, au cântat doine şi cântece populare, fiind urmăriţi cu lacrimi în ochi de unii dintre participanţi.