Nu sunt doar anticorpi, cum îi numea poetul Ion Mureşan, ci sunt şi cei care sparg limbajul de lemn al Uniunii Europene cu expresii proaspete şi atacă sistemul UE – a remarcat scriitorul Marin Mălaicu Hondrari, referindu-se la poeţi, într-o dezbatere organizată de Camera de Comerţ din Bistriţa. Impresionant spectacol Corint în final.
„Poeţii sunt cei care sparg limbajul de lemn al Uniunii Europene”, a remarcat scriitorul Marin Mălaicu Hondrari, adăugând că tot ei sunt cei care pun un semn de întrebare pe cer în locul unui atentat sinucigaş, atunci când nu le place ceva...
Editori, redactori, realizatori ai unor antologii, traducători, jurnaliști culturali și reprezentanți ai unor edituri de prestigiu s-au întâlnit în această dimineaţă cu prilejul ultimei dezbateri din cadrul Festivalului „Poezia e la Bistriţa”.
Dialogul moderat de poetul Radu Vancu a conturat o panoramă a editurilor și revistelor de poezie contemporană. Au fost prezentate noile colecții de poezie ale editurilor CARTIER şi ale Casei de Editură Max Blecher, Charmides sau Nemira, au fost prezentate revistele „ALECART”, Zona 9, dar şi publicaţiile editate cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură – „Infinitezimal”, „Poesis internațional” şi Verso despre care a vorbit Gavril Ţărmure, managerul instituţiei.
Vlad Pojoga din Sibiu a povestit celor prezenţi despre Zona nouă – care a început în 2010 ca şi cenaclu literar, a continuat sub forma unei reviste din 2012, iar de anul trecut există şi ca Festival internaţional de poezie:
Profesorul Gheorghe Cîrstian a povestit despre revista ALECART şi parteneriatul a două dintre cele mai bine cotate colegii din Iaşi (Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” și Colegiul Naţional Iaşi), cărora li s-a alăturat ulterior Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava:
Dezbaterea - dinamică şi foarte interesantă - a fost organizată în parteneriat cu Centrul Europe Direct Bistrița, din cadrul Camerei de Comeţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud - pentru al doilea an implicată în festivalul de poezie. Intitulată „Poveste despre Europa” şi având ca motto „Suntem la fel de europeni ca toți europenii”, dezbaterea a urmărit provocarea unui dialog interactiv între public și persoanele implicate în promovarea literaturii la nivel european, cu accent pe poezia contemporană și consumul cultural european, pe bariere și perspective specifice acestui sector.
Festivalul „Poezia e la Bistriţa” s-a încheiat astă-seară, la Sinagogă. De la ora 18:00 trupa de teatru Corint şi-a impresionat spectatorii dar şi pe poeţii invitaţi în festival şi care şi-au ascultat versurile recitate şi puse în scenă în acelaşi original şi tulburător stil Toma & Toma. În spectacol a apărut şi a recitat versuri şi Claudiu Komartin, unul dintre poeţii prezenţi la Bistriţa în calitate de editor şi fondator al Casei de Editură Max Blecher.
Membrii Corint care au dat viaţă versurilor au fost Răzvan Bărbos, Petra Beserman, Dan Cîmpan, Clara Dohotar, Alex Echert, Andrei Glodea, Ştefana Pop, Paula Sîngeorzan şi Lina Ţărmure.
De la ora 19.30 publicul a fost invitat să urmărească un concert de muzică veche susținut de Cvartetul Baroc Mediteranean – Drora Bruck (Israel), Marina Minkin (Israel), Alessandro Andriani (Italia) şi Giorgio Mateolli (Italia).