Fiind ediţie aniversară la Serbările Bistriţei Medievale, concursul de frumuseţe care o desemna pe cea mai frumoasă, destoinică sau curajoasă Domniţă a Bistriţei nu a mai avut loc, pe scenă urcând, în schimb, domniţele din anii trecuţi pentru a-şi spune povestea de succes. Bistriţenii s-au bucurat astă-seară de un concert fantastic şi acrobaţii.
„Ne aşteptam să-i găsim morţi, judele m-a trimis pe mine – castelanul – să-i recuperez. I-am găsit vii şi nevătămaţi. Ba mai mult, minune! Aveau lângă ei şi un prunc de toată frumuseţea!”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Florin Săsărman, iniţiatorul şi sufletul Serbărilor Bistriţei Medievale.
Florin Săsărman a mai explicat că povestea medievală prezentată în deschiderea oficială a Serbărilor – are un tâlc ascuns – pe cât de simplu pe atât de profund: „Locuitorii cetăţii Bistriţei au fost, în final, îndemnaţi ca atunci când întâlnesc tineri care se iubesc, şi aceştia sunt ameninţaţi de cei din jur – în cazul nostru – părinţii – să îi ajute şi să nu-i lase să se despartă. Să-i închidă departe de cei care vor să-i despartă, aşa cum făceau vechii saşi care îi închideau pe tinerii căsătoriţi timp de o lună, într-o casă, astfel încât ei să aibă cum să înveţe să împartă o cameră, o masă, un pat, o farfurie… Căci până la urmă, familia este piatra de temelie a oricărei cetăţi…”
Serbările Bistriţei Medievale au continuat astă-seară cu demonstraţii de forţă şi spectacole cavalereşti susţinute de Paladinii de Terra Medies.
Au fost prezentate şi câteva din fostele Domniţe ale cetăţii, organizatorii renunţând, la această ediţie aniversară, la clasicul concurs de frumuseţe şi meşteşug la care erau supuse domniţele. Iar după un recital Bordo Sarkany şi dansurile medievale cu grupul Nosa – spectatorii bistriţeni au aflat şi finalul poveştii medievale „Domniţa cea frumoasă şi soacra cea rea”.
Puţin după ora 21:00 au urcat pe scenă şi muzicienii de la Farfarello – Germania, aflaţi pentru prima oară la Bistriţa. Instrumentişti desăvârşiţi, Mani Neumann (vioară, supranumit „neamţul cu suflet de român”, dar şi „violonistul diavolului”), Ulli Brand (considerat unul dintre cei mai buni chitarişti din Europa), Jose Cortijo (din Spania, la percuţie) şi Urs Fuchs (chitară bass) au reuşit fără prea mult efort să cucerească admiraţia spectatorilor care i-au ascultat interpretând piese de pe cel mai recent album al trupei - „ZeitZone” şi uimindu-şi audienţa cu o impresionantă dexteritate şi improvizaţie, cu o faimoasă piesă compusă de Mendelssohn Bartholdy, Ciocârlia lui Enescu sau piese din repertoriul Phoenix din care violonistul Mani Neumann şi chitaristul Ulli Brand au făcut parte în trecut.
Seara s-a încheiat cu spectaculoase jocuri şi animaţii cu foc susţinute de tinerii de la Fire Dreams din Mediaş: