Arhitectura din preajma anului 1900, cum este şi fosta clădire a meşteşugarilor din Bistriţa, actualul Palat al Culturii, a avut mereu nevoie de flori şi elemente vegetale – iar în aceste zile bistriţenii sunt invitaţi să admire aici frumuseţea primăverii. Este o încercare de a prelungi în artă graţia unor flori şi dincolo de scurta lor viaţă...
Arhitectura din preajma anului 1900, cum este şi fosta clădire a meşteşugarilor din Bistriţa, actualul Palat al Culturii, a avut nevoie de flori şi elemente vegetale – de aceea şi lucrările Oniţei Mureşan se pliază perfect cu acest spaţiu, între altele şi pentru că el are o curăţenie exemplară, o puritate şi o frumuseţe care merg foarte bine în compania florilor – a precizat istoricul de artă Vasile Duda, în deschiderea expoziţiei semnată de Oniţa Mureşan, în foaierul Palatului Culturii.
Florile sunt un subiect abordat mereu în artă, a fost la îndemâna artiştilor, a fost căutat şi a bucurat de fiecare dată sufletul şi ochiul celor care le-au admirat. Este o încercare, practic, de a prelungi în artă frumuseţea unor flori şi dincolo de scurta lor viaţă, a mai spus Vasile Duda, subliniind că picturile artistei, apropiate de arta tapiseriei, sugerează o anumită estetică a fragmentului, având titluri de inspiraţie muzicală.
De altfel, artista însăşi (însoţită la expoziţie de cei doi copii, şi ei artişti în toată puterea cuvântului, însă într-un alt domeniu) a recunoscut că ascultă muzică clasică atunci când pictează şi că lucrările expuse au fost selectate în diferite simpozioane naţionale, călătorind prin întreaga ţară, până să se reunească la Bistriţa.
Amfitrionul evenimentului a fost Lucian Dobârtă, iar despre expoziţie a vorbit şi scriitoarea Elena M Cîmpan, care i-a invitat pe bistriţeni să se bucure de o expoziţie deosebită de primăvară, dar şi de bucuria artistului care expune aici. „Lucrările se potrivesc atât de bine cu eleganţa acestui spaţiu, iar titlul expoziţiei – Dintre atâtea primăveri... mă duce cu gândul la poemul eminescian Dintre sute de catarge...”, a remarcat Elena M. Cîmpan care a citit celor prezenţi poemul „Din grădină” semnat de Dimitrie Anghel.
O surpriză, din partea gazdelor, a fost şi prezenţa poetului Gheorghe Mizgan, care a dedicat o poezie artistei Oniţa Mureşan – o poezie în care fiecare vers începe cu litera f de la floare...