„Regretele sunt târzii, ştiu. Dar asta am făcut. Am fost un proxenet, am încercat să fac o muncă mai uşoară... Am făcut o greşeală, acum 17 ani, pentru care am suferit şi suferă şi familia mea, care se află aici, în sală...”, a mărturisit Paul Fishu, la Sinagogă, după spectacolul „miercuri am fost toată ziua viu”:
Încă un spectacol impresionant marca Toma & Toma ieri seară, la Sinagogă, când pe scenă au urcat 8 persoane private de libertate şi încarcerate în Penitenciarul Bistriţa, actori amatori în trupa An0nimus, alături de o parte dintre actorii trupei de teatru Corint.
Din distribuţie au făcut parte Petra Beserman, Leon Buhai, Dan Cîmpan, Bogdan Dan, Paul Fishu, Daniel Lonca, Paul Murgu, Lucian Tănase, Ştefan Petraş, Dan Raţiu, Augustin Tătar şi Lina Ţărmure. Scenariul a fost realizat de Camelia Toma, după texte de George Vasilievici, Ioan Es. Pop şi Alina Nelega. Asistent regie a fost Paul Murgu, iar de regia tehnică s-au ocupat Andy Cotul şi Patric Ban.
Piesa de teatru s-a încheiat cu un poem din volumul „Ieudul fără ieşire”, de Ioan Es. Pop, care a şi dat titlul întregului spectacol:
miercuri am fost toată ziua viu. asta mi se întâmplă rar
şi atunci nu ies, atunci trebuie să mă feresc, să nu se bage de seamă,
pentru că atunci încep să mă clatin
şi atunci ei pot crede că mă prăbuşesc,
deşi atunci e singura zi când sunt viu...
La un an odată, miercurea, se întâmplă să fiu toată ziua viu.
Nu mi-e foarte bine atunci. dar atunci pot pricepe
de ce tot ce iubesc se întoarce împotrivă-mi
începe deodată să scadă, să gonească spre stingere,
se grăbeşte să devină cenuşă...
După spectacol, regizorul spectacolului, Camelia Toma, a moderat un scurt dialog, invitându-i pe cei din public să adreseze întrebări deţinuţilor actori, mulţumind conducerii Penitenciarului şi asistentului social din cadrul instituţiei, pentru tot sprijinul acordat pentru realizarea acestui spectacol.
„Nu a fost tocmai comod pentru unii dintre noi să jucăm... În condiţiile în care nu se pot face repetiţii în Penitenciar chiar aşa, când vrei... Deşi în ultima săptămână am fost zilnic acolo, puţin mai lipsea să primesc şi eu un loc de cazare acolo sus, la «Universitate», cum îmi place mie să-i spun... Oricum, m-am bucurat că putem face repetiţii aproape în aceleaşi condiţii ca atunci când facem repetiţii în libertate, cu trupa Corint...”, a remarcat Camelia Toma.
Mulţi dintre noi muncim, chiar dacă suntem în Penitenciar – a recunoscut Paul Fishu, cel mai vorbăreţ dintre deţinuţi: „Mergem la muncă, ca şi cum am avea serviciu, uneori ne întorceam obosiţi sau frânţi dar, credeţi-ne, ne-am dat toată silinţa să jucăm cât mai bine în această piesă, a fost o muncă de echipă foarte dârză, sperăm să vă fi plăcut...”
„Ce câştigăm din asta? În primul rând este o metodă de a ne petrece timpul liber, este un program educativ în care suntem implicaţi opt deţinuţi...”, a spus şi Leon Buhai, antrenorul de fotbal condamnat să-şi petreacă zilele în închisoare până în 2026.
„Povestea prezentată aici a fost inspirată în proporţie de 85% din viaţa mea personală. Am făcut o greşeală, acum 17 ani, pentru care sufăr, am suferit şi suferă şi familia mea, care se află aici, în sală... Regretele sunt târzii, ştiu... Am fost un proxenet, am încercat să fac o muncă mai uşoară... Şi plătesc încă, chiar şi după 17 ani... Sfatul meu ar fi pentru toată lumea să muncească, să încerce să-şi câştige cinstit pâinea... Să nu ocolească dreptatea...”, a subliniat Paul Fishu.
La spectacol au asistat şi oaspeţii din Italia, Grecia, Portugalia și Spania care participă, în aceste zile la proiectul „EDUCATE. Educators for Inclusive and Effective Reintegration of Inmate”, început în noiembrie 2016, proiect care presupune o serie de întâlniri transnaționale, sesiuni de formare pentru personalul de penitenciar, precum și o diversitate de activități orientate spre schimbul de bune practici în problematica reintegrării sociale a persoanelor care au fost în detenție.
Oaspeţii prezenţi la Sinagogă, la spectacolul susţinut de actorii amatori din trupa An0nimus le-au adresat o întrebare celor de pe scenă, fiind uimiţi să primească răspuns tot în engleză, de la Paul Fishu, referitor la experienţa pe care o presupune jocul de teatru în interiorul penitenciarului, dar şi o completare din partea colegului său: “Şi nu uitaţi că suntem vii...! We are alive!”.
Colaborator în spectacol a fost şi Ion Barbu, iar partenerii evenimentului au fost Asociaţia Argument, Penitenciarul Bistriţa şi Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa.