n-ai plecat / dacă ai fi plecat n-ar fi avut rost să îţi scriu despre cum orice gând se face mic (...) rămâne validă doar operaţia pe care o facem zilnic asupra memoriei. Despică-ţi capul o dată pe zi / extrage o amintire care să-ţi taie răsuflarea / corpul tău e un T în mâinile leneşe ale femeii de serviciu.
am fost bătrână dar acum sunt bine
spun adevărul
oraşul e sub zăpadă nu mai vorbesc singură şi nici cu tine
viitorul
cât mai îndepărtat mă preocupă intens
am copii
deci nu iau în calcul şansa pe care ţi-o oferă un spital de boli nervoase (...)
urmează înviorarea
vom obţine credite cu ele vom achita facturi şi rate şi alimente sănătoase vom avea burta plină va fi cald vom pune benzină şi vom călători în jurul blocului mereu în jurul blocului
Fragmentele de mai sus fac parte din cel mai recent volum publicat de Ana Dragu – scriitoare, fondatoare şi preşedinta Asociaţiei Autism Europa Bistriţa, cea care a înfiinţat Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” Bistriţa şi 2 Elefanţi. Revistă despre autism, prima publicaţie periodică de această specialitate din România. În perioada 2001-2009 a lucrat în presa locală şi centrală, a publicat peste 100 de articole despre autism şi două volumele Iarbă pentru fiare (2004), Păpuşa de ceară (2008), Păzitoarea (2012) şi Mâini cuminţi. Copilul meu autist, Editura Polirom (2015).
Astă-seară, Ana Dragu a citit din cel mai recent volum de versuri apărut la Charmides - Borderline. Volumul poate fi cumpărat la Sinagogă sau de la Librăriile Aletheia.
Festivalul internaţional „Poezia e la Bistriţa” a continuat astă-seară la Sinagogă, unde amatorii de poezie contemporană au avut ocazia să o asculte pe invitata specială a festivalului - actriţa Dorothea Petre, recitând din Eminescu, dar şi pe Radu Nițescu, Mihók Tamás, Cristina Alexandrescu şi poetul albanez Arian Leka – una dintre vocile inconfundabile ale tinerei literaturi de expresie albaneză, considerat autorul unor poeme programatice şi vizionare. Născut la Durrës, în 1966, a studiat muzică, a absolvit Facultatea de Istorie-Filologie a Universităţii din Tirana, secţia Limbă şi Literatură Albaneză, completându-şi studiile la Florenţa. În 1994, publică volumul de povestiri Acest tărâm liniştit unde nu se întâmplă nimic, urmat de Sacro e Profano, Viciile celor Morţi, Cele mai frumoase Legende (vol. 1, 2), Strabism şi Umerii bărbatului (nuvele şi povestiri). A înfiinţat primul festival internaţional de poezie – POETEKA și este redactorul-şef al revistei cu acelaşi nume care apare trimestrial la Tirana din 2004.
Recitalurile poetice s-au încheiat cu lectura lui Caius Dobrescu – poet, eseist și romancier român, profesor universitar la Facultatea de Filologie a Universității din București, specialist în teoria literaturii şi membru în Asociația Scriitorilor Profesioniști din România (ASPRO). Între 1990 și 1991 a beneficiat de bursa Herder la Universitatea din Viena, în 1999 și-a susținut teza de doctorat cu tema Postmodernismul - o privire teoretică din perspectiva unei definiții plurale și deschise a conceptului de „cultură burgheză”, a lucrat între 1998-1999 la Ministerul Afacerilor Externe şi este conferențiar la Universitatea „Transilvania” din Brașov.
Cea de-a doua seară a festivalului de poezie şi muzică s-a încheiat la Sinagogă cu recitalul formaţiei Liviu Mărculescu Jazz Unit, avându-i în componenţă pe Liviu Mărculescu (trombon), Elena Gatcin (voce, pian), Eugen Tobos (chitară), Eugen Amarandei (contrabas) şi Teo Popescu (tobe).
Programul festivalului Poezia e la Bistriţa în acest weekend:
SÂMBĂTĂ, 8 IULIE 2017
• Restaurant Rapsodia 11:00 – 12:30
DIALOG cu Ioan Groșan - moderator: Ion Mureșan invitat special: Ioana Crăciunescu
• Centrul Multicultural Sinagoga Bistrița 19:00 – 20:30
LECTURI: Gökçenur Çelebioğlu, Livia Ștefan, Pablo García Casado, Lies Van Gasse, Alexandru Vakulovski, Dènes Krusovszky
Concert TRIGON cu Anatol Ștefăneț (violă), Vali Boghean (saxofon), Dorel Burlacu (pian), Gari Tverdohleb (percuție)
DUMINICĂ, 9 IULIE 2017
• Restaurant Rapsodia 11:30 – 13:00
DIALOG: Edituri și reviste de poezie contemporană / Moderatori: Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman, Ion Mureșan
Editori, antologatori, redactori, traducători și jurnaliști culturali prezintă noile colecții ale editurilor Charmides, Nemira și revistele „ALECART”, Haemus, „Infinitezimal”
Dezbatere organizată în parteneriat cu Centrul Europe Direct Bistrița
• Centrul Multicultural Sinagoga Bistrița 19:00 – 20:30
Concert ArgEnTango cu Analia Selis (voce), Răzvan Suma (violoncel), Mariano Castro (pian), Omar Massa (bandoneon), Rafael Butaru (vioară)