Flaniche cu praz sau cu spanac, „galette” cu migdale, tarte Tatin cu mere, savuroase prăjituri și plăcinte dulci franțuzești, dar și o spectaculoasă tartă cu slănină – s-au numărat printre delicatesele servite astă-seasă, în Corso Cafe, de voluntarii Asociaţiei pentru Resurse Francofone Active. Pentru al doilea an la Bistrița - Plăcinta Regilor:
„Ne-am diversificat oferta în acest an. Pentru că anul trecut s-au servit doar tarte dulci, în acest an am vrut să le oferim pasionaților de bucătărie franțuzească și niște tarte sărate, cu spanac și cu brânză, praz sau legume. S-a gătit și o tartă tradițională în Franța, Quiche Lorraine... Suntem bucuroși să constatăm că atât de multă lume a răspuns invitației noastre pe facebook. Asta înseamnă că lumea își dorește și altfel de evenimente. Asociaţia pentru Resurse Francofone Active a început seria activităților în noul an cu această sărbătoare – Galette des rois, Plăcinta regilor”, a povestit Monica Buboly, președinte ARFA, bistrițenilor care au umplut astă-seară cafeneaua Corso Pub Cafe.
Aici s-a desfășurat pentru al doilea an Galette des rois, „Plăcinta regilor” – o tradiţie foarte populară în Franţa şi în ţările francofone – la care au participat și oaspeți din Franța ai asociației organizatoare, dar și profesori, oameni de litere, artiști și iubitori ai culturii franceze.
Mai mult, la degustarea de tarte și plăcinte după rețete franțuzești au contribuit și patru studente din Besançon aflate în practică la Bistrița care, alături de câțiva elevi și o profesoară de la Liceul Tehnologic de Servicii au gătit astăzi o rețetă specială pentru degustarea de seară.
Membrii ARFA și-au surprins oaspeții și cu o tombolă cu surprize, invitații aflând, cu acest prilej că au șansa să câștige creioane, coliere, o sticlă de șampanie, și chiar și o mașină – a adăugat, în glumă, Michel Vinay, maestrul bucătar care a gătit o parte din delicioasele preparate.
Tot în cadrul acestei tradiții, cei care pregătesc mâncarea trebuie să ascundă într-o tartă o figurină reprezentându-l pe copilul Iisus: „În plăcintă se ascundea un bob de fasole (numit la fève), iar persoana care o găsea devenea regele sau regina zilei, purta o coroană şi avea dreptul să-şi aleagă şi un partener – un rege sau o regină, după caz. În zilele noastre, bobul de fasole a fost înlocuit cu o figurină, simbolizându-l pe copilul Iisus căutat de regii magi. Am pregătit și noi o coroană pentru Regele care va găsi figurina în această seară...” a mai explicat Monica Buboly pentru Bistrițeanul.ro.
Galettes de Rois se practică în Franţa, Quebec, Elveţia, Luxemburg, Belgia şi Liban cu ocazia Bobotezei, sărbătoare creştină care aminteşte vizita făcută de regii magi pruncului Isus, pe 6 ianuarie. Sărbătoarea Plăcintei regilor magi îşi are originea în antichitatea romană unde, cu ocazia Saturnaliilor, romanii desemnau un sclav drept rege pentru o zi.
Odinioară, conform tradiţiei, plăcinta trebuia împărţită în tot atâtea părţi câți invitaţi luau parte la sărbătoare, plus o parte numită partea lui Dumnezeu – partea Fecioarei Maria sau partea săracului, care se oferea primului sărac intrat în casă.
vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.