Este adevărat. Dumnezeu le orânduiește pe toate așa cum trebuie și mai ales, când trebuie. De ce Florin Avram? Pentru că este unicul poet român contemporan, din această zonă a țării, de expresie franceză: poezie gândită, concepută, scrisă și oferită nouă, cititorilor direct și numai în LIMBA FRANCEZĂ!
Ca profesor de limba și literatura franceză resimt o mare bucurie în această zi aniversară. Faceți un mic efort și imaginați-vă că-i puteți „detecta” din spațiu, de pe stația spațială, pe toți cei ce vorbesc chiar acum, limba lui Molière, Voltaire sau Verlaine, de pe întregul mapamond: sunt spre 900 milioane de oameni! Sunt 77 de țări, din Japonia, până în Canada...
Vorbeam de „zi”, „ziua” anume, a Francofoniei care se celebrează pe 20 martie, dar evenimentul gravitează, ca un pendul, în jurul acestei date, în funcție și de „obiceiurile” locului. La noi în Bistrița, ARFA – Asociația pentru resurse francofone active, fosta Asociație de prietenie româno-franceză, nu are importanță deoarece acronimul și sufletul au rămas! – Ong-ul reprezentativ, singurul din BN, a stabilit că azi, în 22 martie se va sărbători și la noi Francofonia, la ora 17:00, la Cafeneaua Corso, în Piața Mică din Bistrița. Profit de ocazie ca să reînnoiesc invitația, pentru toți cei ce simt / simțim „franțuzește” să fim acolo.
În ceea ce mă privește, am considerat că este oportun, în activitatea mea actuală de jurnalist, să vă ofer... o carte, numai în limba franceză și un interviu deosebit cu poetul, colegul și amicul FLORIN AVRAM. Cartea se numește „Images évanouies” („Imagini spulberate”), aparține francofonului, francofilului și sensibilului poet Florin Avram și a văzut lumina tiparului la Editura bistrițeană Charmides, în a doua parte a anului 2017.
Este adevărat. Dumnezeu le orânduiește pe toate așa cum trebuie și mai ales, când trebuie. Voiam să-i consacru volumului de poezie o cronică mai aparte, așa cum v-am obișnuit la rubrica mea „addenda lecturii”. Dar nu, nu s-a întâmplat așa. Am ajuns, în cele din urmă la mini-interviul filmat în ziua de 20 martie și iată, făcut public azi, în 22 martie, la ceas aniversar: Francofonia la Bistrița.
De ce FLORIN AVRAM? Deoarece este unicul poet român contemporan, din această zonă a țării, de expresie franceză : poezie gândită, concepută, scrisă și oferită nouă, cititorilor direct și numai în LIMBA FRANCEZĂ! Ca statut socio-profesional, pentru cei ce nu-l cunosc, e profesor de limba și literatura franceză la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, de decenii bune.
A avut, are foarte mulți elevi cărora le-a dezvoltat apetența lecturii, propensiunea spre literatura, cultura și civilizația franceză. Dar aceasta e o altă poveste, pentru un alt posibil articol. Iată prima parte a interviului realizat, unde poetul explică de ce a optat pentru limba franceză:
Am trecut la cartea propriu-zisă și am descifrat bilingv două din poemele sale:
Ultima parte din interviu am consacrat-o Francofoniei și iubirii noastre pentru Limba Franceză:
„Images évanouies” este un volum de sinteză. Demonstrează cu claritate că e o realizare poetică de maturitate, de mare profunzime a sentimentului, a stării sufletești, în rimă mult prea strânsă cu această contemporaneitate stranie, pe punctul de a se „spulbera” ! Este o lectură de mare intimitate și sinceritate. Trebuie să fii în tandem cu cea a poetului pentru a putea spune că l-ai înțeles, regăsindu-te! Dacă vrei să vezi cine ești, încearcă! „Je sais ce que tu sais/Je sais que tu savais, /Mais le diable savait/ Ce que Dieu taisait”. (Traducerea o aveți în partea a III-a a interviului filmat).
FLORIN AVRAM este un poet foarte actual, de mare talent. Sigur mai are încă foarte multe de spus. Vom vedea.
Mircea Seleușan
3751 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.