Momente emoţionante, la Sinagogă, ieri seară, în memoria celor 6 milioane de victime ale Holocaustului şi pentru a marca cei 72 de ani de la eliberarea (pe 27 ianuarie) celui mai mare lagăr de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. „Este un omagiu extraordinar închinat familiei, dar şi un mare semnal de alarmă...”
„Este un omagiu extraordinar închinat familiei, dar şi un mare semnal de alarmă pentru ca asemenea atrocităţi să nu se mai întâmple... Avem de-a face cu o expoziţie în aceeaşi măsură sensibilă şi militantă, iar artista nu face decât să transpună o metaforă a textului sacru în pictură, colaje şi fotografie...”, a remarcat pictorul Marcel Lupşe, prezent ieri seară la vernisajul artistei Dvora Barzilai care locuieşte în Viena şi care a expus la Bistriţa pentru prima oară – într-o emoţionantă încercare de a-şi cunoaşte rădăcinile şi familia care s-a născut şi a trăit în Transilvania, până la deportarea în Auschwitz, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Dvora Barzilai a mulţumit tuturor pentru prezenţa la vernisaj, povestind că a muncit la această expoziţie timp de câteva luni, având în suflet şi în minte destul de abstract conceptul de a realiza o expoziţie dedicată familiei sale. Pentru asta s-a documentat de la rudele sale din Boston sau Israel, a vorbit cu unchi şi mătuşi în vârstă de peste 90 de ani, a solicitat fotografii şi informaţii unor verişori despre evenimentele dinainte de război şi din timpul dramei petrecute la Auschwitz.
Expoziţia Dvorei Barzilai poate fi admirată timp de o lună de zile în Galeria Lina, la Sinagogă.
După expoziţie, a urmat un tulburător concert susţinut de soţul artistei – tenorul Shmuel Barzilai şi Zoltan Neumark (la pian), după ce preşedintele comunităţii Evreilor din Bistriţa, Fredi Deac, a rostit un scurt cuvânt introductiv despre semnificaţia şi drama victimelor Holocaustului.
Elena Galidescu - prietenă apropiată a celor doi artişti care şi-a cumpărat recent o casă în Tonciu - a citit fragmente din cartea de memorii a unchiului artistei, acum în vârstă de 92 de ani, Chaim Perl, care relatează viaţa şi deportarea evreilor din Transilvania. A supravieţuit ca tâmplar, şi după ce a fost eliberat din Auschwitz, a emigrat în Israel unde a devenit profesor de sculptură şi arte – fiind totodată una dintre sursele de inspiraţie şi documentare a Dvorei Barzilai pentru expoziţia inaugurată ieri seară la Sinagogă.
Tenorul Shmuel Barzilai şi Zoltan Neumark şi-au încântat publicul cu un program din care au făcut parte emoţionante cântece şi rugăciuni precum „Aprindem o lumânare”, „Dumnezeu plin de milă” sau „Privește-ne din cer”...
Shmuel Barzilai s-a născut într-o fmilie de cantori renumiţi din Ierusalim, fiind nepotul Rabinului Cantor Jacob Eisenbach. A studiat în Israel şi Hevron, elementele de bază ale educaţiei primindu-le de la cantorul Zalman Polak din Viena. A absolvit Institutul de muzică pentru cantori din Tel Aviv şi Universitatea de Filosofie şi Studii Iudaice din Viena.
Din 1992 Shmuel Barzilai este cantor şef al Comunităţii Evreilor din Viena, invitat să cânte în cele mai importante săli de concerte din lume, alături de filarmonici şi orchestre din Europa, Israel, SUA, din repertoriul său făcând parte muzica liturgică, cântece clasice israeliene, muzica hasidică şi Klezmer sau arii de operă. În 2007 a publicat cartea „Extaz Hasidic în muzică” – volum care demonstrează cunoştinţele sale profunde în muzică şi religie, fiind totodată invitat să cânte rugăciunea „El Maleh Rachmain” acompaniat de Orchestra Filarmonică din Viena la legendara comemorare „Mauthausen 2000” şi la sediul ONU din New York, în cadrul Zilei Internaţionale a Comemorării Victimelor Holocaustului din 2014 – când amfitrion al evenimentului a fost celebrul Steven Spielberg.
Dvora Barzilai s-a născut în Tel Aviv, copilărind în apropiere de portul Jaffa, într-un cartier populat de mulţi artişti şi pescari, fapt care a influenţat-o să devină artistă. A studiat artele la Academia din Tel Aviv, apoi pedagogia la Viena unde locuieşte alături de soţul ei, Shmuel Barzilai, fiind o evreică practicantă, artistă independentă şi profesoară de limba ebraică. Cei doi soţi au împreună patru copii cetăţeni israelieni, cu cariere în viaţa academică, artistică şi militară a ţării.
Dvora Barzilai a realizat câteva sculpturi monumentale de for public, în memoria doctorilor şi profesorilor evrei expulzaţi de la Universitatea din Viena, Innsbruck, Tirol şi Burgenland.
În 2016 a fost invitată să expună la Muzeul de Artă Modernă din Morcova, expoziţia sa fiind încoronată cu decernarea titlului de Membru de Onoare al Academiei Rusiei.
Dorinţa artistei de a-şi cunoaşte rădăcinile din România, unde familia ei a trăit până la Al Doilea Război Mondial a devenit realitate odată cu realizarea expoziţiei inaugurate ieri, la Sinagogă.
Evenimentul a fost organizat de Comunitatea Evreilor Bistriţa-Năsăud, Fundaţia Societatea de Concerte, în parteneriat cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Joint România, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, S.C.Euromarket BN, Sângeorzan Ioan Eliezer şi Forumul Cultural Austriac.
Foto/Video: Bistriteanul.ro & Gigi Puica