Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  242 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Dacă vă este dor de Saporo, îl găsiţi la Muzeul Judeţean...!

09/12/2016 10:25:25 Ioana BRADEA  
„Saporo...! Uite-l pe Saporo...!” au şoptit uluiţi zeci de bistriţeni care au trecut ieri seară pragul Muzeului Judeţean. Alături de personalităţi importante ale culturii româneşti precum Bacovia sau Mircea Eliade, Saporo – legenda neîncoronată a Bistriţei – a atras ca un magnet privirile tuturor:

A fost inaugurată, ieri seară, în sălile de artă contemporană ale Muzeului Judeţean – o expoziţie eveniment semnată de doi dintre cei mai expresivi tineri artişti din Bistriţa – Radu Hangan şi Marian Coman.

Vizibil emoţionat, directorul Muzeului Judeţean, Alexandru Gavrilaş, s-a arătat impresionat de numărul mare de admiratori care au umplut sălile de expoziţie, în timp ce istoricul Vasile Duda a remarcat că unele dintre personajele surprinse în portrete de Marian Coman se află chiar acolo, la vernisaj.

Fără îndoială, printre cele mai admirate a fost portretul lui Saporo, iar dacă ar mai fi fost printre noi, Saporo însuşi ar fi venit să se admire în tablou, şi poate chiar ar fi lansat câteva glume pe seama portretelor care stau în apropierea sa şi care îi reprezintă artistic pe George Bacovia, Mircea Eliade sau Vasile George Dâncu. 

Alexandru Gavrilaş a şi evocat, de altfel, câteva momente din copilărie, când a venit la Bistriţa din Poiana Ilvei, şi l-a văzut pentru prima oară pe Saporo, plutind agale pe role.

Când am venit eu din Poiana Ilvei, la Bistriţa, nu mai văzusem role ca ale lui Saporo nici în filme. Mă rog, nu văzusem nici filme pe vremea aia. Pentru că nici nu erau prea multe filme. A fost cu adevărat un personaj emblematic al Bistriţei. Sunt bucuros că îl avem aici, pe simeze... Şi chiar nu se putea mai bine... Sunt onorat...

La prima vedere, ai impresia că lucrările sale ar fi realiste, dar nu e chiar aşa. Dacă în realism subiectul era foarte important, chiar era important să-ţi alegi un subiect de impact, pentru Marian Coman subiectul devine un pretext de interpretare – a remarcat istoricul de artă Vaile Duda referindu-se la portretele lui Marian Coman şi subliniind că, dimpotrivă, Radu Hangan are darul de a găsi subiectele sau fragmentele care contează:

Radu Hangan se integrează în generația lui, între cei care comunică altfel, unde detaliile nu par să fie importante dacă ideea generală a fost transmisă, de fapt nici nu mai contează dacă culoarea este obținută dintr-un pigment stors bine din tub sau este un colaj luat rapid dintr-o mușama, dintr-o draperie sau dintr-un obiect uitat să mai fie reciclat.

Marian Coman este un maestru al liniei, al construcției plastice bazate pe expresivitatea formelor anatomice, pe obiectivitatea atemporală a caracteristicilor corpului uman. Cu aceste principii artistul se individualizează în spațiul artelor plastice contemporane, dominate de idei și concepte abstracte.

10317 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro