Deşi pentru noi sună a discurs patriotic şi desuet, basarabenii încă îşi stăpânesc greu lacrimile atunci când vorbesc despre România sau „acasă”.„Am fost educaţi de mici că românii sunt fascişti şi că vorbesc o limbă cu totul străină de noi”, a recunoscut, cu lacrimi în ochi Vladimir Caragia, directorul Radio Datina din Chişinău.
Vladimir Caragia a fost prezent ieri seară la Bistriţa, la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” care a găzduit o primă conferinţă iniţiată de profesorul Florin Ioan Bojor, după modelul mai vechilor conferinţe intitulate „Marţea gândirii creştine”.
Vladimir Caragia, directorul postului de Radio Datina din Chişinău alături de Margareta Cemârtan Spânu, supravieţuitoare a lagărelor staliniste din Siberia – au fost primii invitaţi ai profesorului Florin Bojor şi au povestit, cu lacrimi în ochi despre idealul unirii.
„Am fost educaţi de mici că românii sunt fascişti şi că vorbesc o limbă cu totul străină de noi”, a recunoscut cu lacrimi în ochi Vladimir Caragia, care a povestit celor prezenţi că se află de trei zile în România, unde a participat deja la câteva întâlniri deosebite cu elevii şi profesorii din Piatra-Neamţ, dar a evocat şi vremurile în care bunica sa, rămasă în România împreună cu verişorii săi – aveau voie să vină în vizită la Chişinău doar o dată la cinci ani: “Îşi cumpărau bilet de turişti pentru Moscova şi fugeau din grupul de turişti pentru a ne vedea două ore... Am învăţat să citesc în româna scrisă cu litere latine din Biblia bunicii... Aşa că ideal mai mare decât aducerea Basarabiei acasă nu cred că există...”, a povestit, cu lacrimi în ochi, Vladimir Caragia.
Au fost lansate şi volumele „Lupii” scrise de Margareta Cemârtan Spânu, una dintre supravieţuitoarele care au rezistat mai bine de 7 ani în condiţiile dramatice din Siberia şi care a evocat şi teribilele vagoane care au dus-o pe ea, pe tatăl ei, pe bunica şi pe fratele de doar 11 ani înspre Siberia.
Evenimentul a fost organizat de Clubul Internațional Transilvania şi Radio Datina, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.