Cum sună soarele? Cum sună iarba, vântul, cerul, pământul, frigul, ceaţa, tăcerea? Cum sună viaţa...? Dar tu, cum suni tu...? Am aflat răspunsurile acestor întrebări tulburătoare ieri seară, la Sinagogă, într-un concert de excepţie în care muzica a vibrat atât de pasional, în care a fost vorba de viaţă sau moarte, muzică sau nimic altceva..
Mă întorc cu mare drag la Bistriţa, nu este pentru prima oară când vă prezentăm programele din ce în ce mai provocatoare pe care le-am propus, nici această seară nu va fi o excepţie, dar de data aceasta este vorba de o altă provocare, de o altă natură. Anul trecut am explorat tenebrele muzicii lui Bela Bartok, în acest an ne îndreptăm într-o cu totul altă direcţie, pentru că am simţit că este loc pentru experiment, chiar şi în seriozitatea viorii Stradivarius, şi de aceea cele patru Anotimpuri ale lui Astor Piazzolla au fost alegerea perfectă... – a explicat ieri seară, la Sinagogă, reputatul violonist Alexandru Tomescu, aflat în plin turneu internaţional alături de singura vioară Stradivarius din România pe care are dreptul să cânte, până anul viitor, în urma unui concurs.
Ce înseamnă 10 ani de turneu Stradivarius? Peste 150 de spectacole, peste 75.000 de spectatori care au participat la ele, peste 100.000 de kilometri parcurşi pe drumurile din România, mii de ore de studiu imposibil de contabilizat şi numeroase cauze sociale şi umanitare sprijinite prin intermediul acestor concerte.
„Doar un început, ar spune vioara Stradivarius la cei 315 ani ai ei... După ce am trecut împreună prin muzica lui Paganini, Bach sau Bartok, suntem gata să explorăm o muzică pe cât de pasională, pe atât de meditativă sau melancolică...”, a mai explicat violonistul care a venit la Bistriţa însoţit de pianista Sînziana Mircea (pentru prima oară în oraşul nostru) şi de bandeonistul Omar Massa, pe care bistriţenii l-au ascultat şi anul trecut, în concertul susţinut de Analia Selis şi Răzvan Suma la Bistriţa.
Alexandru Tomescu a fost cel care a prezentat atât de cald publicului fiecare partitură în parte, povestind despre „muzica sud-americană atât de pasională, de totală, în care este vorba de totul sau nimic, viaţă sau moarte, muzică sau nimic altceva...”, dar şi despre emoţiile sau figurile pe care i le evocă această muzică – într-o seară de gală impecabil organizată cu sprijinul sponsorilor acestui turneu (BRD, Mecedes-Benz şi Enel).
Alexandru Tomescu – omul pentru care muzica nu are limite, capabil să abordeze cele mai dificile partituri în concerte-maraton, în turnee de zeci de oraşe – este cel mai cunoscut violonist român contemporan despre care Petrus Costea afirma că întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în fapte...
Omar Massa s-a născut în 1981 la Buenos Aires (Argentina), a învăţat să cânte la pian de la 5 ani, debutând la 7 ani la Cafe Tortoni, o celebră casă de tango din Buenos Aires, cu muzică de Astor Piazzolla. La 12 ani a intrat la Conservatorul Naţional de Muzică, fiind discipol al maestrului Alejandro Barletta.
În 2011 l-a acompaniat pe Placido Domingo, la Buenos Aires, în faţa unui public de 120.000 de oameni, fiind invitat să susţină concerte în cele mai importante săli din Europa, Asia, America. Omar Massa este şi un reputat creator, compunând lucrări precum Suite Patagonia sau Concertango (2013), susţine cursuri de masterclass la bandeon la National Conservatory of Music, Higher School of Music sau Natinal Autonomous University of Mexico, fiind considerat de Alexandru Tomescu un artist cuceritor.
Sînziana Mircea – „o foarte activă membră a Fundaţiei Culturale Remember Enescu, a studiat în Germania, Anglia şi Italia şi, spre surpriza multora, a ales să revină în România. Mi-am dat seama că suntem animaţi de acelaşi entuziasm şi idealism, aşa că întâlnirea noastră în acest turneu a venit cât se poate de firesc”, explica Alexandru Tomescu, amintind că Sînziana Mircea a concertat în SUA, Japonia, China şi Europa, pe cele mai faimoase scene ale lumii.
Anul 2016 a marcat lansarea CD-ului său de debut, intitulat „Nihil Sine Deo”, clasat pe locul 3 în competiţia „Discul de muzică clasică al anului 2016”.
Melomanii din Bistriţa au avut ocazia să asculte Enrique Granados (Dans spaniol), Isaac Albéniz (Tango nr. 2 şi Malaguena Nr. 3), Manuel de Falla (Dans Spaniol din opera „La vida breve”) şi Pablo de Sarasate (Jota Navarra nr. 2, Romanţă andaluză nr. 1 şi Zapateado op. 23 nr 2) – toate transcrise şi aranjate de Fritz Kreisler.
Seara s-a încheiat cu piesa lui Astor Piazzolla (Nightclub 1960 şi Cuatro Estaciones Porteňas (Anotimpurile la Buenos Aires - Otoňo * Invierno * Primavera şi Verano Porteňo – aranjamentele aparţinând lui Omar Massa.