Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  223 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Cum sună viaţa... Cum suni tu...?

19/05/2017 10:29:52 Ioana BRADEA  
Cum sună soarele? Cum sună iarba, vântul, cerul, pământul, frigul, ceaţa, tăcerea? Cum sună viaţa...? Dar tu, cum suni tu...? Am aflat răspunsurile acestor întrebări tulburătoare ieri seară, la Sinagogă, într-un concert de excepţie în care muzica a vibrat atât de pasional, în care a fost vorba de viaţă sau moarte, muzică sau nimic altceva..

Mă întorc cu mare drag la Bistriţa, nu este pentru prima oară când vă prezentăm programele din ce în ce mai provocatoare pe care le-am propus, nici această seară nu va fi o excepţie, dar de data aceasta este vorba de o altă provocare, de o altă natură. Anul trecut am explorat tenebrele muzicii lui Bela Bartok, în acest an ne îndreptăm într-o cu totul altă direcţie, pentru că am simţit că este loc pentru experiment, chiar şi în seriozitatea viorii Stradivarius, şi de aceea cele patru Anotimpuri ale lui Astor Piazzolla au fost alegerea perfectă... – a explicat ieri seară, la Sinagogă, reputatul violonist Alexandru Tomescu, aflat în plin turneu internaţional alături de singura vioară Stradivarius din România pe care are dreptul să cânte, până anul viitor, în urma unui concurs.

Ce înseamnă 10 ani de turneu Stradivarius? Peste 150 de spectacole, peste 75.000 de spectatori care au participat la ele, peste 100.000 de kilometri parcurşi pe drumurile din România, mii de ore de studiu imposibil de contabilizat şi numeroase cauze sociale şi umanitare sprijinite prin intermediul acestor concerte.

Doar un început, ar spune vioara Stradivarius la cei 315 ani ai ei... După ce am trecut împreună prin muzica lui Paganini, Bach sau Bartok, suntem gata să explorăm o muzică pe cât de pasională, pe atât de meditativă sau melancolică...”, a mai explicat violonistul care a venit la Bistriţa însoţit de pianista Sînziana Mircea (pentru prima oară în oraşul nostru) şi de bandeonistul Omar Massa, pe care bistriţenii l-au ascultat şi anul trecut, în concertul susţinut de Analia Selis şi Răzvan Suma la Bistriţa.

Alexandru Tomescu a fost cel care a prezentat atât de cald publicului fiecare partitură în parte, povestind despre „muzica sud-americană atât de pasională, de totală, în care este vorba de totul sau nimic, viaţă sau moarte, muzică sau nimic altceva...”, dar şi despre emoţiile sau figurile pe care i le evocă această muzică – într-o seară de gală impecabil organizată cu sprijinul sponsorilor acestui turneu (BRD, Mecedes-Benz şi Enel).

Alexandru Tomescu – omul pentru care muzica nu are limite, capabil să abordeze cele mai dificile partituri în concerte-maraton, în turnee de zeci de oraşe – este cel mai cunoscut violonist român contemporan despre care Petrus Costea afirma că întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în fapte...

Omar Massa s-a născut în 1981 la Buenos Aires (Argentina), a învăţat să cânte la pian de la 5 ani, debutând la 7 ani la Cafe Tortoni, o celebră casă de tango din Buenos Aires, cu muzică de Astor Piazzolla. La 12 ani a intrat la Conservatorul Naţional de Muzică, fiind discipol al maestrului Alejandro Barletta.

În 2011 l-a acompaniat pe Placido Domingo, la Buenos Aires, în faţa unui public de 120.000 de oameni, fiind invitat să susţină concerte în cele mai importante săli din Europa, Asia, America. Omar Massa este şi un reputat creator, compunând lucrări precum Suite Patagonia sau Concertango (2013), susţine cursuri de masterclass la bandeon la National Conservatory of Music, Higher School of Music sau Natinal Autonomous University of Mexico, fiind considerat de Alexandru Tomescu un artist cuceritor.

Sînziana Mircea – „o foarte activă membră a Fundaţiei Culturale Remember Enescu, a studiat în Germania, Anglia şi Italia şi, spre surpriza multora, a ales să revină în România. Mi-am dat seama că suntem animaţi de acelaşi entuziasm şi idealism, aşa că întâlnirea noastră în acest turneu a venit cât se poate de firesc”, explica Alexandru Tomescu, amintind că Sînziana Mircea a concertat în SUA, Japonia, China şi Europa, pe cele mai faimoase scene ale lumii.

Anul 2016 a marcat lansarea CD-ului său de debut, intitulat „Nihil Sine Deo”, clasat pe locul 3 în competiţia „Discul de muzică clasică al anului 2016”.

Melomanii din Bistriţa au avut ocazia să asculte Enrique Granados (Dans spaniol), Isaac Albéniz (Tango nr. 2 şi Malaguena Nr. 3), Manuel de Falla (Dans Spaniol din opera „La vida breve”) şi Pablo de Sarasate (Jota Navarra nr. 2, Romanţă andaluză nr. 1 şi Zapateado op. 23 nr 2) – toate transcrise şi aranjate de Fritz Kreisler.

Seara s-a încheiat cu piesa lui Astor Piazzolla (Nightclub 1960 şi Cuatro Estaciones Porteňas (Anotimpurile la Buenos Aires -  Otoňo * Invierno * Primavera şi Verano Porteňo – aranjamentele aparţinând lui Omar Massa.

3441 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro