Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  163 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Cum se vede „Înstruțatul Boului”, varianta românească de coridă veche de mii de ani, în era Facebook

20/06/2016 16:05:51 Bianca SARA  
De mii de ani, în câteva sate din Bistrița-Năsăud se păstrează cu sfințenie unul dintre cele mai vechi obiceiuri agrare din Transilvania: „Înstruțatul Boului”. Obiceiul s-a schimbat în ultimii ani: boul e de fapt vacă, iar gospodarul este... Primăria. Acesta este însă imortalizat din toate pozițiile și pus pe Facebook.

În a doua zi de Rusalii, an de an, comuna Căianu Mic se transformă într-un adevărat spectacol. Toată suflarea satului iese la poartă pentru a urmări călăreții care traversează comuna și anunță unul dintre cele mai inedite și vechi obiceiuri agrare din Transilvania: „Înstruțatul Boului”.

Un bou este „îmbrăcat” cu ștergare și pânzături tradiționale și are pe cap o coroană de flori în formă de cruce. Acesta este purtat de flăcăi și fete în straie tradiționale din capătul satului până la cel mai harnic gospodar. Acolo, coroana de pe capul boului este desprinsă și aruncată pe grajdul gospodarului.

„Din fericire mai există câteva localități în care acest obicei se desfășoară an de an. Printre acestea se numără și Căianu Mic, Căianu Mare, Tăure, Figa. Este un obicei ce vine din precreștinism. Este un obicei ce vorbește despre Zeița Fertilității Solului. Tot acest ceremonial pe care îl vedem noi desfășurându-se acum vine din străvechime și are această conotație agrară, o conotație legată de belșugul și de roadele pământului. La 7 km de aici, la Ilișua a existat unul dintre cele mai importante castre romane, unul dintre cele mai importante puncte de frontieră ale Imperiului Roman. Cu mulți ani în urmă, acest alai purta simbolul unei oști romane, pentru că măștile care erau folosite atunci erau confecționate din coajă de cireș, aveau la mâini și la picioare platoșe, iar în mână țineau o botă lungă de 3-4 metri, care aducea cu sulița romană”, explică Alexandru Pugna, care este prezent la acest obicei an de an și-i cunoaște foarte bine și povestea.

Nici boul nu mai e ce-a fost...

Sătenii recunosc că în ultimii ani, evenimentul s-a schimbat puțin. În loc de bou se folosește o vacă, iar mascații nu mai te duc cu gândul la soldații romani care „păzesc” animalul, ci la Halloween.

Nici gospodarul cel mai harnic din comună nu mai este luat în calcul, cununa de pe capul animalului fiind aruncată pe garajul din spatele Primăriei Căianu Mic. Cel care aruncă cu grâu spre alai este primarul, însoțit de preotul din sat, care stropește mulțimea cu apă sfințită.

Costumele populare sunt și ele tot mai rare, iar localnicii nu scapă din ochi nicio etapă a evenimentului, care este imortalizată și urcată rapid pe rețelele de socializare.

 

5500 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro