Şi-a permis să urce pe scenă, între muzicienii profesionişti ai oraşului, cu berea într-o mână şi ciocanul în alta, a încercat să bată cuie în mijlocul concertului, ba mai mult – a adormit pe scenă, parcă plictisit de muzică…! S-a întâmplat ieri seară, la Sinagogă, iar dialogul cu publicul a fost absolut savuros.
Aşa cum bistriţenii au avut parte de surprize şi în timpul concertului de Anul Nou din 2015 – acestea nu au întârziat să apară la concertul extraordinar desfăşurat ieri seară, în Sinagoga arhiplină: un fierar înarmat cu şorţ, ciocane, ba chiar şi o sticlă de bere pe care şi-a permis s-o deschidă pe scenă, în văzul tuturor, sau s-o ofere şi violoniştilor sau dirijorului, a făcut senzaţie – ilustrând vizual şi dramatic pentru melomanii bistriţeni – celebra Polcă a Fierarului compusă de Johann Strauss.
Concertul extraordinar de Anul Nou a debutat cu câteva cuvinte din partea lui Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, care le-a urat celor prezenţi să aibă parte de mult bine şi sănătate în 2016: „La noi, la Bistriţa, Anul Nou ajunge puţin mai târziu, întâi concertul se produce la Viena, şi până ajunge la noi mai trece o zi sau două, dar ideea superlativului se menţine şi vrem să oferim publicului un concert comparabil cu cel de la Viena. Avem instrumentişti de mare expresivitate şi virtuozitate…”, a spus Gavril Ţărmure, amintind că în 2016 Fundaţia Societatea de Concerte va împlini 20 de ani de când organizează în Bistriţa evenimente culturale de excepţie.
„Să aveți un an frumos, să fiți sănătoși, să vi se împlinească visele şi dorinţele şi să fiţi fericiți. Aş dori să salut în mod excepţional Noua Orchestra Transilvană, care este alături de noi, acasă pentru că ei s-au înfiinţat la Bistriţa şi sunt ai noștri, ai bistrițenilor…", a afirmat şi primarul Ovidiu Creţu, care a amintit de faptul că Primăria obişnuia să organizeze în fiecare an un Concert de Bobotează.
În acest an nu a fost posibil pentru că sala Casei de Cultură mai are nevoie de câteva finisaje. În două-trei săptămâni însă sala va fi gata, iar Bistriţa va avea la dispoziţie o sală de 350 de locuri, într-un adevărat Palat al Culturii – la cum arată Casa de Cultură după reabilitare – a mai spus Ovidiu Creţu.
Atmosfera de sărbătoare şi publicul cald care a aplaudat îndelung şi i-a ovaţionat pe muzicieni au reuşit să recreeze la Sinagogă o seară de vis. Noua Orchestră Transilvană şi Filarmonica Transilvania din Cluj – dirijate de Romeo Rîmbu au susţinut un concert compus nu doar din celebrele valsuri şi polci ale familiei Strauss – ci şi câteva piese deosebite, cum a fost Rapsodia ungară nr. 2 de Franz Liszt, Hora Staccato a lui Grigoraş Dinicu sau chiar o compoziţie a dirijorului Romeo Rîmbu pe versurile lui Mihai Eminescu (Lacul), interpretată admirabil de Diana Ţugui – solista Operei Naționale din Cluj, declarată soprana anului 2015 la Iaşi, în cadrul Galei Operelor Naţionale.
Şi Cosmin Ifrim (tenor, solist al Operei din Viena) a impresionat publicul cu câteva arii interpretate pasional, convingător şi expresiv:
Evenimentul s-a încheiat cu celebra arie „Brindisi” (din Traviata lui Verdi) interpretată de cei doi solişti invitaţi şi cu faimosul Radetzky Marș, compus de Johann Strauss în 1848 şi aplaudat de întreaga Sinagogă, la scenă deschisă.
Concertul de Anul Nou a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Primăria Bistriţa, Societatea de Concerte Bistrița şi Comunitatea Evreilor Bistrița.