Sute de bistriţeni alături de autorităţi locale şi judeţene au participat astă-seară la deschiderea oficială a festivalului „Nunta Zamfirei”. Din program nu au lipsit artificiile, veselia şi un spectaculos obicei de nuntă prezentat de ansamblul profesionist „Transilvania” din Baia-Mare. Bistriţa - capitala mondială a folclorului!
Sute de bistriţeni au asistat astă-seară, în parcul municipal, la deschiderea oficială a festivalului „Nunta Zamfirei”, urmărind cu sufletul la gură evoluţia ansamblurilor invitate - pe scena special amenajată în faţa Palatului Culturii - de această dată cu faţa spre statuia poetului George Coşbuc, autorul celebrei poezii „Nunta Zamfirei”.
Oficiile de gazdă au fost îndeplinite de managerul Centrului Municipal „George Coşbuc”, profesorul Dorel Cosma, care a invitat autorităţile prezente să rostească un cuvânt de bun venit invitaţilor de peste hotare şi bistriţenilor din public.
Prefectul Ovidiu Frenţ a remarcat că „într-o perioadă în care suntem aproape zilnic asaltați de vești despre atentate, atacuri armate, bombe, arme, crime, la Bistriţa au loc și astfel de evenimente normale ale bucuriei, ale prieteniei între diferite popoare, unde în loc de ură și răzbunare predomină frumosul, cântecul, dansul.” Chiar dacă nu sunt 40 de zile ca în „Nunta Zamfirei” a lui Coșbuc și nici 90 de țări invitate – prefectul le-a urat bistriţenilor să petreacă alături de prieteni şi familie patru seri minunate care vor demonstra că atunci când poparele se întâlnesc, ele trebuie să demonstreze tot ce au mai frumos – adică tradițiile populare.
Preluând ideea prefectului, primarul Ovidiu Creţu a replicat, mai în glumă, mai în serios, că se va gândi la posibilitatea de a prelungi „Nunta Zamfirei” timp de 40 de zile: „Să o începem de Rusalii, să țină până la Sfânta Maria, după care să începem Zilele Bistriței... Atunci poate că vor încăpea nuntași din 90 de țări...!”, a spus primarul oraşului care nu a uitat să sublinieze cât de dificil este să organizezi un asemenea festival devenit un mare eveniment cultural în Europa, nu doar în Bistrița sau în România.
„Bistrița multiculturală şi multietnică vă primește cu brațele deschise și ne bucurăm să vedem ce au creat moşii şi strămoșii de-a lungul timpului și ne prezentaţi voi cu talent şi măiestrie aici, la noi acasă.”, a mai spus primarul Ovidiu Creţu recitând şi o strofă din versurile lui Coşbuc.
„Bistrița găzduiește, pentru patru zile, cea mai importantă manifestare a folclorului nu doar românesc, ci şi internaţional. Bistriţa devine astfel capitala mondială a folclorului, devine capitala prieteniei prin cultură. Este extraordinar, nu-mi vine să cred că au trecut 20 de ediţii care au pus Bistriţa pe harta spirituală a lumii”, a afirmat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, amintind că poetul George Coşbuc, autorul poeziei „Nunta Zamfirei” va fi celebrat la Bistriţa pe 20 septembrie, când se vor împlini 150 de ani de la naşterea sa.
Nunta Zamfirei a continuat cu un spectaculos obicei de nuntă prezentat de Ansamblul profesionist „Transilvania” din Baia Mare - revelaţia serii pentru mulţi spectatori care i-au aplaudat la scenă deschisă şi i-au urmărit cu admiraţie.
Pe scenă sunt aşteptate astă-seară să urce şi ansamblurile folclorice din Bulgaria, Serbia, Argentina şi ansamblul D'Fantasy (cu un dans german), iar programul se va încheia cu o proiecție video mapping 3D.
Nunta Zamfirei continuă mâine, 29 iulie cu participarea delegațiilor la Ziua Imnului Național şi primirea oficială la Primăria municipiului Bistrița, la orele 10.00. Nu vor lipsi nici animațiile stradale în oraş (la Bloc Lamă, Big, Piața Decebal, Prefectură, Billa) urmând ca spectacolul folcloric să continue de la ora 20:00 – cu Ansamblul folcloric „Cununa de pe Someş”, Ansamblul folcloric „Balada”.
Invitatul special al serii de mâine este Marius Ciprian Pop, după care pe scenă vor urca ansamblurile folclorice din Israel, Polonia, „Kozaciok” din Suceava (dansuri ucrainene), Bulgaria, Insulele Canare, Rusia.