„Aţi primit o scrisoare stelară!”, au anunţat ieri seară elevii de la Palatul Copiilor citind pe scenă câte o „Rugăciuniţă” compusă de scriitorul Virgil Raţiu – care a izbucnit în lacrimi citind din poemele lui Eminescu şi a evocat un legendar concert din 1983 al corului Appassionata, pe care bistriţenii l-au urmărit plângând...
Un captivant medalion literar „Mihai Eminescu” a fost organizat ieri seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde scriitorul Virgil Raţiu a prezentat celor prezenţi câteva gânduri despre poezia religioasă a lui Mihai Eminescu, amintind şi de un legendar concert susţinut de corul Appassionata şi de un tulburător Colind pe care lumea l-a ascultat cu lacrimi în ochi.
De altfel, şi Virgil Raţiu a fost cuprins de emoţii şi a izbucnit în lacrimi recitând din versurile lui Mihai Eminescu.
La întâlnire au participat Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, Alexandru Câţcăuan, directorul Casei de cultură a Sindicatelor, şi scriitorii Mircea Măluţ şi Olimpiu Nuşfelean care au prezentat volumul aflat la cea de-a doua ediţie – Rugăciuniţele lui Virgil Raţiu – un volum „scris pe stradă, în tot felul de plimbări, inspirat de o rugăciune a tatălui meu scrisă prin 1968...”, după cum a mărturisit autorul.
Virgil Raţiu a precizat că dedică această carte soţiei sale, Dorina, care este născută chiar într-o zi de 15 ianuarie, ziua lui Eminescu şi a Culturii Naţionale.
„M-a impresionat enorm felul în care Eminescu a influenţat limba română. Până la Eminescu se vorbea într-un fel, după Eminescu, limba română s-a îmbogăţit simţitor, fapt pentru care l-am şi numit pe Eminescu într-un text mai vechi, «mirele limbii române»... Cred că datorită limbii române a fost posibilă şi conştiinţa naţională care a jucat un mare rol în a-i ţine pe români aproape, până la desăvârşirea Unirii Principatelor Române”, a remarcat scriitorul Mircea Măluţ care a apreciat de asemenea, faptul că în Rugăciuniţele scrise de Virgil Raţiu este invocată şi România.
Mircea Măluţ a citit din volumul prezentat una dintre cele mai frumoase rugăciuniţe - inspirată de un colind popular transmis autorului de Virgil Săcărea - «Cruce la cap / Cruce la picioare, Cruce Sfântă, adoarme-mă / Îngere, trezeşte-mă / Şi de rele fereşte-mă... Cruce-n casă / Cruce-n masă / Cruce-n patru corni de casă, / Dumnezeu cu noi la masă / Maica Sfântă la fereastră...».
Seara s-a încheiat cu un scenariu liric bilingv intitulat „Poştaşul stelar”, prezentat de elevii de la Palatul Copiilor pregătiţi de instructorii profesori Ioan Sabin Mureşan şi Ionela Silvia Nuşfelean.