Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  316 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Condamnat la 10 ani de pușcărie, pentru că a îndrăznit să recite o poezie la Cluj...

09/12/2017 13:28:20 Ioana BRADEA  
Era student la Cluj, a participat la un protest în 1956, a recitat o poezie, fiind condamnat la 10 ani de închisoare, din care a executat 7 la Gherla și Jilava, fiind eliberat după decretul de amnistiere din 1963. Problemele cu Securitatea au continuat. A decis să emigreze în Ungaria, cu fiul său de 16 ani – azi unul dintre cei importanți scriitori

Viaţa în perioada comunistă, adesea cenuşie şi sordidă, dar şi stranie, absurdă sau disperată a fost evocată ieri seară, la Librăria „Casa Cărții Nicolae Steinhard”. Invitat a fost prozatorul maghiar Attila Bartis, care și-a prezentat cel mai recent roman – Sfîrșitul – o răscolitoare, intensă și stupefiantă istorie a unui bărbat, a unui fotograf, a unei iubiri, a mai multor iubiri sau a unei țări...

Despre concepte și valori care au aceeași greutate și care se exclud, despre mintea și rațiunea care acceptă adevăruri în timp ce sufletul le opune rezistență, despre moralitate în literatură, despre surpriza unor descoperiri și plăcerea de a te lăsa surprins, despre literatura din Indonezia și teatrul de umbre de acolo în care se recită toată Ramayana, despre literatura care nu este doar poveste sau conținut, ci și joc cu formele și structură matematică, despre fotografie și poveștile care se ascund într-o fotografie – și multe altele – s-a discutat ieri seară, la Casa Cărții Nicolae Steinhardt.

Attila Bartis a intrat în dialog cu cititorii săi, discuțiile fiind moderate de Dan Coman și Marin Mălaicu Hondrari, invitatul citind fragmente din „Sfârșitul” și povestind celor prezenți și despre motivele pentru care familia sa a decis să emigreze în Ungaria: tatăl lui era student la Cluj, a participat, alături de alți studenți la un protest anticomunist prin 1956, a recitat o poezie și a fost condamnat la 10 ani de închisoare, din care a executat 7 la Gherla și Jilava, fiind eliberat în urma decretului de amnistiere din 1963... Problemele cu Securitatea au continuat, însă, iar în 1983 li s-a retras cetățenia română, Attila Bartis fiind amenințat că va fi trimis într-un centru de reeducare. Un an mai târziu, tatăl său a decis să emigreze în Ungaria cu toată familia, inclusiv fiul său de 16 ani – astăzi unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani. 

Lansarea romanului la Bistrița a fost organizată de Editura Polirom, în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură Bistrița și Librăria Casa Cărții „N. Steinhardt” – de unde puteți să și cumpărați romanul în care faimosul fotograf András Szabad, ajuns la vârsta de 52 de ani şi suspectat de o boală mortală, se hotărăşte să-şi rememoreze viaţa, pentru a o înţelege mai bine el însuşi.

E plină cartea de elemente biografice, dar romanul nu este unul autobiografic, este amestecat ca zacusca... sunt și suficiente elemente de ficțiune alături de cele autobiografice. Și nu spun asta pentru că aș vrea să păstrez distanța...”, a mai spus Attila Bartis.

Maturizat în Ungaria comunistă a lui János Kádár, cu o mamă pe care o adoră, dar care moare devreme, şi un tată fost deţinut politic, András se arată refractar la lumea din jur. Renunţă la şcoală, are o relaţie tensionată cu tatăl său, cu care locuieşte într-un apartament din Budapesta, şi îşi găseşte refugiul în arta fotografică.

Face fotografii artistice, mai întîi pe cont propriu, iar apoi ca ucenic al unui fotograf bătrân, care are un atelier pentru poze de legitimaţii. Inevitabil, pasiunea lui ajunge să se împletească, chiar foarte strâns, cu viaţa erotică. Până şi viitoarea sa carieră internaţională îşi are originea – într-un mod subtil şi imprevizibil – în fotografia făcută într-o seară, pe furiş, unui cuplu ce face dragoste într-un parc public.

Relatând povestea vieţii lui András Szabad, Sfîrșitul oferă în acelaşi timp o panoramă a vieţii din perioada comunistă, adesea cenuşie şi sordidă, dar şi stranie, absurdă, disperată. Privirea fotografică a protagonistului reuşeşte să emoţioneze şi să tulbure, iar construcţia impecabilă a naraţiunii dovedeşte încă o dată calităţile de mare prozator european ale lui Attila Bartis – se precizează pe site-ul Editurii Polirom.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro