S-au împlinit astăzi 40 de zile de la trecerea în veșnicie a MS Regele Mihai, iar Clubul Monarhiștilor bistrițeni a organizat o slujbă de pomenire în memoria maiestății sale, în piața Petru Rareș. „Vizita Maiestății Sale la Bistrița a fost o întâmplare extraordinară... Au fost emoții enorme, în acele zile, dar, culmea, nu m-am simțit stingher...”
Slujba religioasă a fost oficiată de preotul protopop Alexandru Vidican, la ceremonie asistând președintele clubului, dr. Marius Pop, Ioan Turc și Stelian Dolha, liderii PNL Bistrița-Năsăud, dar și fostul primar al Bistriței, Pavel Popescu – cel care l-a invitat personal pe MS Regele Mihai, în mai 1997 – la Bistrița.
„În 1997, în luna mai, am fost la Versoix și l-am invitat personal pe MS Regele Mihai la Bistrița... Am fost primit în casa domniei sale, am avut emoții de nedescris, îmi amintesc și acum momentele în care am intrat în Versoix, nu știam pe unde s-o iau, Elveția era cu totul cuceritoare față de ceea ce văzusem noi până atunci, am intrat într-o cofetărie, am nimerit o doamnă de vreo 60 de ani, am întrebat-o unde locuiește Regele Mihai, dar n-a înțeles, atunci am încercat cu le Roi Michel, și abia atunci s-a luminat parcă la chip, mi-a mărturisit imediat că este foarte bucuroasă și mândră că familia regală locuiește în orașul lor... Mi-a dat toate indicațiile necesare și am ajuns la casa Regelui Mihai la ora 11...”, și-a amintit Pavel Popescu momentele acelei vizite de neuitat.
Edilul bistrițean purtase o corespondență de-a lungul timpului cu reprezentanți ai Casei Regale, iar când s-a ivit ocazia – când o delegație din Bistrița a pornit spre Franța, pentru a semna înfrățirea cu orașul Besançon, fostul edil a încercat un telefon la Versoix. „Când am ieșit din țară, prin Ungaria, am sunat la Casa Regală să întrebăm dacă ar fi posibil să-l vedem pe MS Regele Mihai. Nu mai rețin cu cine am vorbit, dar mi s-a spus că da, Regele Mihai renunță la o zi din weekendul domniei sale, ca să mă primească... Nu mi-a venit să cred, vă spun drept, Maiestatea Sa să renunțe pentru un necunoscut din România...!? În sâmbăta aceea, la ora 11:00, ne-au primit în fața casei – Maiestatea Sa împreună cu Regina Ana...”, a mai povestit pentru Bistrițeanul.ro fostul primar Pavel Popescu, care încă mai speră ca România să treacă la monarhie.
„Nu sunt convins, dar sper. Depinde de foarte multe lucruri... În primul rând de tineri, mă așteptam să fie mai mulți tineri aici și astăzi...”, a mai comentat Pavel Popescu.
„Faptul că m-am întâlnit cu Maiestatea Sa a fost o întâmplare extraordinară în viața mea... Am avut emoții enorme, în acele zile, dar, culmea, nu m-am simțit stingher, avea atâta eleganță în comportament încât lăsa celor cu care intra în dialog o incredibilă impresie de firesc, parcă am fi fost pe aceeași lungime de undă, s-a comportant tot timpul atât de normal și firesc... A condus singur mașina, era însoțit de o gardă de corp, dar nu era a lui, îi fusese oferită de statul român, pe durata acelei vizite, prima sa vizită cumva oficială, cu pașaport românesc... A fost cazat în casa fostului prim-secretar, unde acum se află Inspectoratul Școlar... Nu a avut nicio pretenție în legătură cu cazarea, condițiile noastre erau cam modeste pe atunci... Dar îmi amintesc și acum, am avut emoții cu carul și am resimțit în acele zile o bucurie continuă. Acum, de când ne-a părăsit, am traversat câteva zile foarte dureroase. Recunosc, am plâns, cât sunt de bărbat – mă uitam la televizor și plângeam în hohote... Păcat că românii nu realizează nici acum pe cine au pierdut...”, a mai mărturisit Pavel Popescu.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.