Peste 860 de locuri în învățământul profesional vrea Inspectoratul Școlar Județean să propună pentru anul școlar 2018/2019. Rămâne de văzut dacă tinerii vor și vrea să învețe aceste meserii. Angajatorii se plâng de educația lor precară și lipsa chefului de muncă: „Tinerilor nu le place munca...”
„Dezbaterea noastră de astăzi are un slogan provocator – Învățământul profesional încotro? – iar dacă în acest an statisticile de intrare și ieșire ale învățământului nostru bistrițean vor fi mai bune decât cele de anul trecut înseamnă că suntem pe calea cea bună și că trebuie să continuăm demersurile de a lămuri fiecare copil de ciclu gimnazial că este o șansă în viață să înveți o meserie pe bune și să își dorească și să viseze să ajungă foarte buni meseriași...”, a precizat astăzi, într-o dezbatere organizată la sediul Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud, șeful instituției, Camelia Tabără.
La eveniment au participat elevi, profesori și directori ai școlilor profesionale din județ, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri, alături de secretarul general al Camerei de Comerț Bistrița-Năsăud – Monica Mureșan.
Sudor, lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, operator la mașini cu comandă numerică, tinichigiu – vopsitor auto, mecanic auto, lucrător în agroturism, zootehnist, bucătar, ospătar, frizer – coafor – manichiurist sau pedichiurist, cofetar – patiser sau confecționer produse textile sunt doar câteva dintre propunerile Inspectoratului Școlar Județean pentru anul școlar 2018/2019.
Rămâne de văzut, însă, dacă tinerii din Bistrița vor și vrea să învețe aceste meserii – în condițiile în care angajatorii din oraș se plâng că primesc frecvent elevi în practică, însă numărul celor care se și angajează ulterior în fabricile din Bistrița este foarte mic. „Asta se datorează, credem noi, educației precare cu care vin tinerii... Ar trebui lucrat mai mult pe latura asta. În industrie nu poate fi așa cum își imaginează unii... Acolo lucrăm cu probleme, construim piese, există tensiuni, se ridică vocea, dar toate acestea nu trebuie duse acasă, sunt constructive...”, a afirmat Vlad Oltean, de la Comelf, adăugând că tinerilor nu le place munca, că la practică stau prea mult pe telefoanele mobile și că după o perioadă de instruire în care fabrica investește în ei – ei pleacă, preferând să muncească în străinătate munci necalificate.
„42 dintre firmele din județ, majoritatea din Bistrița și Beclean, oferă stagii de practică elevilor din învățământul profesional, 11 dintre societăți au declarat că își motivează elevii aflați în practică să se angajeze în companie. Dar cred că vor fi mult mai multe, pentru că cea mai mare problemă pe care mediul economic o are astăzi este forța de muncă. Am ajuns în situația în care nu mai există forță de muncă disponibilă, și nu ne referim la forță de muncă foarte bine calificată, ci pur și simplu la forță de muncă... Este o mare problemă, pentru că, din fericire, economia funcționează, comenzi și contracte sunt, dar ne lipsește forța de muncă...”, a remarcat Monica Mureșan, secretarul general al Camerei de Comerț Bistrița-Năsăud.
2613 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.