Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  167 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Ce transmit copiii, atunci când desenează cu crema de ghete sau pasta de dinți...

01/10/2017 11:47:33 Ioana BRADEA  
„În zilele noastre a devenit de neiertat să ignorăm desenele copiilor...”. Cu atât mai mult cu cât ele transmit informații vitale despre experiențele prin care ei trec. Chiar și atunci când ei desenează cu pasta de dinți sau crema de ghete pe pereți. „E un cadou pentru care trebuie mulțumit. E felul lor de a lăsa o urmă și de a dovedi că există.”

Ce ascund desenele copiilor? Ce semnificație poate avea faptul că un copil se reprezintă pe sine disproporționat de mare în raport cu cei din familie sau că unul dintre personajele sale e împodobit exagerat? Ce înseamnă culorile pe care le alege, obiectele care apar în desen, poziționarea formelor pe foaie?

Răspunsurile la aceste întrebări și multe alte detalii interesante au fost dezvăluite vineri, în sala festivă a Colegiului „Liviu Rebreanu”, care a găzduit conferința susținută de Roseline Davido, pe tema „Descoperiți-vă copilul prin desene”.

În zilele noastre a devenit de neiertat să ignorăm desenele copiilor. Ele apar drept mijloc privilegiat de abordare pentru a le cunoaște personalitatea. Nu sunt doar o joacă sau un vis, ci în același timp sunt o realitate...”. Așa începe cartea publicată de Roseline Davido și prezentată publicului interesat de profesoara Ionela Silvia Nușfelean, de la Palatul Copiilor – cea care i-a recomandat Ralucăi Baciu volumul, în urmă cu câțiva ani.

Raluca Baciu, directoarea Liceului Tehnologic Lechința, a luat legătura cu Roseline Davido, a inițiat o strânsă și frumoasă colaborare cu reputatul psiholog, publicând articole pentru reviste de specialitate din România. În colaborare cu Rodica Brănişteanu, directoarea Grădiniței „Căsuța cu Povești”, Raluca Baciu a făcut posibilă conferința desfășurată la Colegiul „Liviu Rebreanu”. 

Roseline Davido s-a născut în 1942, la Grenoble, are studii de literatură la Universitatea din Sorbona, studii de psihopedagogie și psihologie școlară, are un master în psihopatologie clinică și psihanalitică la Universitatea din Paris, și un doctorat în psihopatologie și psihologie la Sorbona, fiind autoarea testului proiectiv recunoscut pretutindeni în lume. A fost profesor în diferite școli din Franța și inspector școlar, actualmente fiind director la două edituri din Paris și profesor asociat la diverse universități din lume.

Desenul unui copil este un cadou. Trebuie să mulțumim pentru el, chiar dacă nu ni se pare frumos, și trebuie să-l tratăm cu respectul cuvenit... Un copil de 1 an nu va desena precum un copil de 2 sau 3 ani, există o anumită evoluție care decurge conform unor tipare. Toți copiii vor desena la început cu pasta de dinți, cu crema de ghete a părinților... Ei desenează cu tot corpul, se implică total în desenul lor – pentru că este felul în care se raportează ei la lumea pe care nu reușesc s-o exprime în cuvinte...”, a remarcat profesoara Roseline Davido la Bistrița.

Au participat educatoare, învățătoare și profesoare de desen, specialiști în învățământul preșcolar și primar, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud, evenimentul fiind organizat de Ministerul Educației Naționale, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Liceul Tehnologic Lechința și Eduvalent.

Am ajuns în România în jurul vârstei de 18, 19 ani, pentru că tatăl meu s-a născut aici, pe lângă Buzău, am vrut să-i cunosc țara de origine, dar am nimerit în plin regim ceaușist, totul era gri și oribil... Era imposibil să iei trenul sau să hoinărești de unul singur, niște fete drăguțe pe care le-am întâlnit atunci mi-au atras atenția să am mare grijă pentru că sunt spioni peste tot care îi urmăresc pe străini... Nu mi-a plăcut deloc prima vizită în România...”, a povestit Roseline Davido pentru Bistrițeanul.ro, adăugând că cea de-a doua vizită a fost mai reușită.

S-a întâmplat acum vreo 10 ani, când a fost invitată la un congres de specialitate, lucrurile se schimbaseră deja, iar profesoara a fost cucerită de peisaje și muzică. „Acum ar fi cea de-a treia mea vizită în România, și mă simt foarte onorată să fiu invitată pentru a-mi prezenta aici ideile... Eram foarte tânără când am scris cartea despre desenele copiilor, aveam 27 de ani când a fost publicată, a fost tradusă în 14 limbi și la fiecare nouă ediție adaug noi cercetări, rezultate, fragmente... Am creat între timp și un test proiectiv destinat înțelegerii oamenilor, aplicabil copiilor de 3 ani, dar și adulților până la 100 de ani sau poate mai mult...”, ne-a mai povestit zâmbind Roseline Davido.

Desenele copiilor pot revela probleme personale, familiale sau sociale și pot ajuta la rezolvarea acestora, oferindu-ne acces la sentimente pe care cei mici nu pot sau nu vor să și le exprime verbal: gelozie fraternă, frământări oedipiene, angoase, suferința ascunsă provocată de abuz, dificultăți de integrare.

Ține apoi de abilitatea adulților să descifreze limbajul de linii și culori în care, indiferent de subiect, copilul se dezvăluie întotdeauna pe sine și lumea sa interioară. „Desenul copilului este un veritabil limbaj, o scriere inconștientă”, afirmă în cartea sa Roseline Davido, care oferă, cu ajutorul desenelor reproduse în carte, inclusiv chei de interpretare extrem de utile atât pentru specialiști, cât și pentru părinții care vor să-și cunoască mai bine copiii.

3694 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro