Cunoscută sub numele de „Catedrala”, pentru acordurile sale impunătoare, instrumentul a fost construit în 1731, poartă semnătura unuia dintre cei mai faimoşi lutieri din Italia – valorează două milioane de dolari, a aparţinut lui George Enescu, iar pentru a ne bucura de sunetele ei imperiale, a trecut prin degetele unui meşter din Rebra!
Vioara lui George Enescu a sedus din nou publicul din Bistrița – astă-seară, într-un concert simfonic extraordinar prilejuit de aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Centrul Cultural Dacia i-a găzduit pe muzicienii de la Noua Orchestră Transilvană şi Filarmonica Transilvania Cluj – dirijaţi de Romeo Rîmbu, solist invitat fiind Gabriel Croitoru.
Virtuozul violonist şi-a cucerit publicul cu o tulburătoare interpretare a Concertului pentru vioară în Re major, de P. I. Ceaikovski – în partea a doua a evenimentului melomanii având ocazia să se bucure de Simfonia a V-a, Simfonia Destinului, compusă de Beethoven.
Gabriel Croitoru a cântat pe vioara care i-a aparţinut lui George Enescu, supranumită „Catedrala”, pentru acordurile sale impunătoare. Instrumentul datează din 1731 şi poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai cunoscuţi lutieri cremonezi – fiind cumpărată de George Enescu din fonduri proprii.
După moartea lui Enescu, soţia sa, Maria Cantacuzino Enescu, a donat statului român atât Palatul Cantacuzino, care adăposteşte Muzeul Naţional „George Enescu”, înfiinţat în 1956, cât şi obiectele personale care au aparţinut maestrului, şi care pot fi văzute la muzeul de pe Calea Victoriei din Bucureşti.
Înainte de a fi intrat în circuitul artistic și, implicit, în posesia lui Gabriel Croitoru, vioara Guarnieri a fost reparată la Cluj, de lutierul Pavel Onoaie – originar din Rebra – care a atestat că instrumentul nu şi-a pierdut niciuna din calităţile iniţiale. Totodată, evaluatorul agreat de Ministerul Culturii, Cezar Marin, a estimat valoarea viorii la două milioane de dolari.
În urma concursului organizat în 2008, vioara Guarnieri a fost redată circuitului concertistic după peste 50 de ani, dat fiind că de la moartea lui George Enescu, în 1955, niciun alt violonist nu a mai cântat pe acest instrument.
Născut în 1966, Gabriel Croitoru este absolvent al Liceului de Muzică „George Enescu” din Capitală (1983), licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (1987) şi doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (2006). Talentul şi pregătirea profesională de excepţie i-au făcut posibilă participarea la numeroase competiţii, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. A avut peste 1.000 de apariţii în concert, pe scenele tuturor filarmonicilor din România şi în întreaga lume, susţinând recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, SUA, Bulgaria, Ungaria şi România.
Pe Gabriel Croitoru aţi avut ocazia să-l ascultaţi la Bistriţa şi în 2015, într-un spectaculos DUEL, în Sinagoga arhiplină – din care nu au lipsit pasiunea, răsturnările de situaţie, romantismul, energia, virtuozitatea şi culoarea, căldura, zâmbetele şi chiar giumbuşlucurile.
Concertul de astă-seară a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Societatea de Concerte Bistriţa – şi oferit bistriţenilor cu prilejul împlinirii celor 25 de ani de la existenţa post-decembristă a Consiliului Judeţean.