Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  273 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: „Catedrala” lui Enescu – în toată splendoarea, la Bistriţa

19/04/2017 21:55:03 Ioana BRADEA  
Cunoscută sub numele de „Catedrala”, pentru acordurile sale impunătoare, instrumentul a fost construit în 1731, poartă semnătura unuia dintre cei mai faimoşi lutieri din Italia – valorează două milioane de dolari, a aparţinut lui George Enescu, iar pentru a ne bucura de sunetele ei imperiale, a trecut prin degetele unui meşter din Rebra!

Vioara lui George Enescu a sedus din nou publicul din Bistrița – astă-seară, într-un concert simfonic extraordinar prilejuit de aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Centrul Cultural Dacia i-a găzduit pe muzicienii de la Noua Orchestră Transilvană şi Filarmonica Transilvania Cluj – dirijaţi de Romeo Rîmbu, solist invitat fiind Gabriel Croitoru.

Virtuozul violonist şi-a cucerit publicul cu o tulburătoare interpretare a Concertului pentru vioară în Re major, de P. I. Ceaikovski – în partea a doua a evenimentului melomanii având ocazia să se bucure de Simfonia a V-a, Simfonia Destinului, compusă de Beethoven.

Gabriel Croitoru a cântat pe vioara care i-a aparţinut lui George Enescu, supranumită „Catedrala”, pentru acordurile sale impunătoare. Instrumentul datează din 1731 şi poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai cunoscuţi lutieri cremonezi – fiind cumpărată de George Enescu din fonduri proprii.

După moartea lui Enescu, soţia sa, Maria Cantacuzino Enescu, a donat statului român atât Palatul Cantacuzino, care adăposteşte Muzeul Naţional „George Enescu”, înfiinţat în 1956, cât şi obiectele personale care au aparţinut maestrului, şi care pot fi văzute la muzeul de pe Calea Victoriei din Bucureşti.

Înainte de a fi intrat în circuitul artistic și, implicit, în posesia lui Gabriel Croitoru, vioara Guarnieri a fost reparată la Cluj, de lutierul Pavel Onoaie – originar din Rebra – care a atestat că instrumentul nu şi-a pierdut niciuna din calităţile iniţiale. Totodată, evaluatorul agreat de Ministerul Culturii, Cezar Marin, a estimat valoarea viorii la două milioane de dolari.

În urma concursului organizat în 2008, vioara Guarnieri a fost redată circuitului concertistic după peste 50 de ani, dat fiind că de la moartea lui George Enescu, în 1955, niciun alt violonist nu a mai cântat pe acest instrument.

Născut în 1966, Gabriel Croitoru este absolvent al Liceului de Muzică „George Enescu” din Capitală (1983), licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (1987) şi doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (2006). Talentul şi pregătirea profesională de excepţie i-au făcut posibilă participarea la numeroase competiţii, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. A avut peste 1.000 de apariţii în concert, pe scenele tuturor filarmonicilor din România şi în întreaga lume, susţinând recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, SUA, Bulgaria, Ungaria şi România.

Pe Gabriel Croitoru aţi avut ocazia să-l ascultaţi la Bistriţa şi în 2015, într-un spectaculos DUEL, în Sinagoga arhiplină – din care nu au lipsit pasiunea, răsturnările de situaţie, romantismul, energia, virtuozitatea şi culoarea, căldura, zâmbetele şi chiar giumbuşlucurile.

Concertul de astă-seară a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Societatea de Concerte Bistriţa – şi oferit bistriţenilor cu prilejul împlinirii celor 25 de ani de la existenţa post-decembristă a Consiliului Judeţean.

5281 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro