Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  141 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Cât de seducătoare, misterioasă şi surprinzătoare se vede Bistriţa în ochii unor artişti străini

16/09/2017 09:33:58 Ioana BRADEA  
S-au comportat ca nişte turişti autentici, urmărind planul rectangular al Bistriţei şi plimbându-se prin ea. Au reuşit apoi să descopere oraşul, să ţeasă Bistriţa, să-i simtă căldura şi liniştea, sonorităţile şi culorile. „Un oraş nu trebuie neapărat privit sau dominat, ci şi ascultat...”

Vreme de câteva ore, ieri seară, în Class Cafe, Bistriţa ni s-a înfăţişat misterioasă şi seducătoare, din perspectiva unor artişti poeți, prozatori, jurnaliști culturali, artiști vizuali invitaţi din Bucureşti, Cluj sau Piatra-Neamţ într-o Tabără de Literatură la Bistrița care se încheie duminică.

Am încercat să răspund provocării lansate de Dan Coman şi Marin Mălaicu Hondrari, ei ştiu că eu scriu zilnic, că am o rubrică zilnică despre Bucureşti, în care, din pasiunea mea de a colabora cu arhitecţi şi urbanişti, încerc să inventez pentru mine însumi, un mod de abordare a oraşului... M-am comportat şi aici ca un turist autentic, şi urmărind planul rectangular al Bistriţei şi plimbându-mă două zile prin oraş, cred că am reuşit să ţes Bistriţa... Mi se pare un oraş cald şi foarte liniştit, e un amestec greu de definit, mai ales că am experienţa oraşelor mari – locuiesc chiar în mijlocul Bucureştiului, în Piaţa Unirii, un haos total, dar nu mă plâng, pentru că îmi plac oraşele mari şi ritmurile astea dinamice care îmi scapă. Un oraş este întocmai ceea ce-ţi scapă, un oraş nu este un tablou pe care îl ţii pe perete cât vrei şi pe care apoi îl dai jos şi-l ascunzi în closet, într-un oraş toată lumea este, nimeni nu trebuie să cuprindă oraşul... Când un oraş este cuprins, ai parte de o dictatură. Nicolae Ceauşescu a vrut să cuprindă oraşul şi să-l privească de sus, dar un oraş nu este o machetă... amestecul ăsta de linişte şi ritmurile lui... un oraş nu trebuie neapărat privit sau dominat, ci şi ascultat. Cred că am început să intuiesc care este oraşul sonor, iar la bază cred că se află chiar liniştea – poate chiar spaţiul public dintre oameni...”, ne-a mărturisit unul dintre artiştii invitaţi să citească ieri seară în Class Cafe - Bogdan Ghiu - poet, eseist, critic si teoretician (literatură, arte, media), traducător. 

Printre cei invitaţi să imortalizeze orașul a fost şi scriitoarea Ana Dragu, care a citit din Borderline, cel mai recent volum de versuri al său:

Francisc Baja, născut în Cluj în 1973 şi absolvent de Filosofie în 2001, cu o teză de doctorat despre Experimentul Pitești, în prezent designer de carte pentru mai multe edituri şi colaborator al unor reviste literare precum „Echinox”, „Apostrof”, „Steaua” sau „Tribuna”, a publicat în 2006 prima sa carte, Porumbelul lui Noe, iar în 2013 a început să lucreze la trilogia Canibal – din care a şi citit câteva pagini ieri seară.

Ligia Keșișian Mitulescu – cea care a iniţiat şi organizează de şase ani Balkanik Festival, şi-a cucerit publicul cu două poeme scrise şi inspirate chiar în aceste zile de Bistriţa, invitat fiind şi Bogdan Alexandru Stănescu - cronicar literar al revistei Observator cultural şi coordonator al colecţiei de literatură universală la Biblioteca Polirom, autorul unui volum de corespondenţă cu Vasile Ernu (Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc, Polirom, 2010), al unui volum de versuri (Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul, Cartea Romanească, 2012), de eseuri critice (Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelstam, ART, 2013) şi autor al romanului publicat în acest an – Copilăria lui Kaspar Hauser – foarte apreciat şi bine primit de critici şi cititori deopotrivă:

Cristina Ștefan de la Dilema Veche nu a putut fi prezentă ieri la lectura publică, dar a promis un reportaj despre Bistriţa, în timp ce Ilinca Pop, grafician, născută în 1994, la București, în prezent studentă la Arhitectură, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, a promis câteva desene şi lucrări de grafică referitoare la Bistriţa, iar Alex Văsieș, unul dintre cei mai buni tineri poeţi originari din Bistriţa, a şi recunoscut că toate cărţile sale sunt despre acest oraş şi că nu poate scrie poezie decât la Bistriţa. Volumul din care a citit ieri seară, în Class Cafe, cuprinde şi surprinde întocmai o personalitate foarte importantă din Bistriţa – Oana Văsieş.

Alexandru Uiuiu a stârnit hohote de râs lecturând din Ţara ascunsă – un fragment în care „marele fotbalist Ionel Messi” îşi repară glezna într-o clinică improvizată în şura unui sat mitic din apropierea Bistriţei.

Ideea e că există foarte multe documente mai vechi despre Bistrița, însă relativ puține texte despre Bistrița așa cum este ea acum”, a mărturisit poetul Dan Coman, unul dintre coordonatorii taberei de literatură de la Bistriţa care va oferi publicului şi comunităţii, cel mai probabil anul viitor, un volum colectiv de texte referitoare la Bistriţa contemporană.

3700 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro