Emoţii, graţie şi culoare zilele trecute la Şcoala Gimnazială Nr 1 din Bistriţa, acolo unde s-a desfăşurat un recital de excepţie, susţinut de grupul folcloric „Firicel de busuioc” din Străşeni (Moldova). Elevii şi profesorii şcolii i-au urmărit cu lacrimi în ochi, bucurându-se de colindele și obiceiurile specifice, pline de încărcătură spirituală.
„Grupul care ne-a onorat cu prezenţa este Ansamblul folcloric „Firicel de busuioc” al Școlii de Arte din orașul Strășeni, Republica Moldova. Ansamblul a reuşit să creeze emoţie și să transmită căldură prin interpretarea colindelor şi obiceiurilor de iarnă de peste Prut…”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro Florina Vlasin, învăţătoare la Şcoala Gimnazială Nr 1.
Recitalul de la Şcola Gimnazială Numărul 1, Bistriţa a fost unul de excepţie. Întregul grup a fost răsplătit cu ropote de aplauze din partea gazdelor, profesorii şi elevii şcolii. Solista Cătălina Botnaru a recitat o tulburătoare poezie, iar cântecul „Moldova mea”, în interpretarea ansamblului și a conducătorului său, Doina Sîrbu, a reușit să smulgă lacrimi de bucurie și încântare pe obrajii celor prezenţi.
„A fost cu adevărat un regal, o emoţie puternică, care ne-a făcut să realizăm un adevăr incontestabil: Suntem un neam, avem aceeași soartă”, a remarcat Florina Vlasin.
Evenimentul a fost, practic, o activitate a proiectului „Voluntarii îşi fac auzită vocea” din cadrul Stategiei Naţionale de Acţiune Comunitară – proiect coordonat de profesoara pentru învăţământ primar, Florina Vlasin, preşedinte SNAC (Şcoala Gimnazială Numărul 1, Bistriţa) şi profesoara Laura Someşan, preşedinte SNAC (Colegiul Tehnic Infoel din Bistriţa).
Ansamblul Folcloric „Firicel de Busuioc" a fost înfiinţat în 2011 de profesoara de canto popular Doina Sîrbu, alături de cobzarul întregului pământ românesc de peste Prut – Sergiu Diaconu.
În vara anului 2013 Ansamblul a reușit să scoată un CD care include 15 piese, împreună cu intrumentiști de valoare precum Cobză-Sergiu Diaconu, Nai-Igor Popovici, Vioara Daniela Condrea. Acest CD a fost dăruit de coordonatoarea ansamblului, Doina Sîrbu - directoarei Mia Şigovan de la Şcoala Gimnazială Nr 1, care le-a mulţumit invitaţilor pentru lecţia de patriotism, simplitate, smerenie şi bunătate oferită.
Grupul a fost găzduit, pentru câteva zile, la Asociaţia Culturală Sfântul Pahomie din Gledin, unde a susţinut o impresionantă „seară moldovenească" şi, de unde au reuşit să răspândească vestea Naşterii Mântuitorului în diferite locuri din judeţul Bistriţa-Năsăud, şi nu numai.
„Este un parteneriat mai vechi care presupune un schimb de experienţă pe teme de interes comun, între elevii școlilor bistriţene și diferite grupuri din Republica Moldova, Ucraina care sunt cazaţi la Gledin, sub îndrumarea părintelui Ioan Titieni”, a mai explicat Florina Vlasin, adăugând că Asociaţia Culturală Sfântul Pahomie a primit – cu acest prilej – şi o donaţie de alimente şi hăinuţe din partea Colegiului Tehnic Infoel, Bistriţa, o activitate coordonată tot de iniţiatorii proiectului „Voluntarii îşi fac vocea auzită”, în cadrul SNAC – Colegiul Tehnic Infoel şi Şcoala Gimnazială Numărul 1 din Bistriţa.
Cu membrii ansamblului „Firicel de busuioc", din Republica Moldova vă puteţi reîntâlni anul viitor, în lunile iulie-august 2016 când vor reveni pe meleagurile judeţului nostru, la Gledin.