„Plângi, plângi, o să-ţi cumpăr un preşedinte, un parlament, o şcoală, asfalt pe care să calci (...) o să îţi cumpăr o pajişte numai a ta în care să creşti avioane sălbatice, să îmblânzeşti moartea...”, a citit azi Cosmin Perţa, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”. Emoţionant concert Cristina Vlașin, semifinalista concursului Vocea Spaniei.
Biblioteca Județeană „George Coșbuc” a găzduit astă-seară un recital poetic susţinut de o parte dintre poeţii care participă în aceste zile la „Întâlnirile de vară de la Telciu” – o tabără de creaţie literară iniţiată de poetul Gelu Vlaşin, ajunsă la ediţia cu numărul 3 şi care se finalizează prin publicarea unei antologii colective intitulată „Tranzbordare”.
La ediţia din acest an participă Cătălina Bălan, Mario Castro, Ana Donțu, Iris Nuțu, Sânziana Sipoș, Alexandra Turcu, Nina Vasile, Ioana Vintilă, Ștefan Manasia şi Cosmin Perța, invitat special fiind poetul spaniol Escandar Algeet – cel care a şi deschis seria recitalurilor poetice şi care a făcut efortul de a citi unul dintre poemele sale în română. Escandar Algeet este şi poetul care a reuşit să-şi transforme poemele în mici videoclipuri, dintre care, cele mai vizionate au strâns chiar peste 300.000 de vizualizări – un record pentru publicul restrâns de care se bucură, în general, poeţii.
În cadrul „Întâlnirilor Coșbook”, la bibliotecă şi-au dat întâlnire astă-seară şi au citit din creaţiile lor Ștefan Manasia, Cosmin Perța, Nina Vasile, Ana Donțu, Sânziana Sipoș, Alexandra Turcu, Cătălina Bălan, Iris Nuțu, Ioana Vintilă şi Irina Georgescu.
Seara s-a încheiat cu un emoţionant recital susţinut de Cristina Vlașin, singura româncă care a reuşit să ajungă până în semifinala concursului Vocea Spaniei – originară din Bistriţa-Năsăud şi stabilită de ani buni în Spania, împreună cu soţul ei, scriitorul Gelu Vlaşin.
Amfitrion al serii a fost managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, care s-a declarat fericit de vizita poeţilor la Bistriţa, anunţând, totodată că în curând instituţia pe care o conduce va pune în funcţiune Bibliobusul – un proiect la care Ioan Pintea visează de câţiva ani: un autobuz plin de cărţi care va circula în mod regulat în comunităţile rurale mai îndepărtate de Bistriţa, pentru a putea transmite şi elevilor de la sate cărţi, mai ales cele necesare şi prevăzute în bibliografia şcolară.