Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  105 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Cântec de leagăn pentru copilul pribeag, transformat în piatră...

14/11/2017 13:09:37 Ioana BRADEA  
S-a încropit ieri, la Bistrița, un spațiu dincolo de tăcere, care a reușit să dizolve cumva discursurile golite de semnificație din această lume – mai zgomotoasă și mai agresivă ca oricând, s-au evocat războaie care nu se mai sfârșesc, conflicte și copii pietrificați, s-a propus să pornim toți într-o călătorie simbolică de revenire la nimic...

Tulburătoare seară ieri, la Sinagogă, acolo unde melomanii din Bistrița au avut ocazia și onoarea să participe la un concert fantastic, susținut de patru dintre muzicienii Roots Revival invitați la Sinagogă pentru a-și lansa cel mai recent album - Quieter than Silence.

A fost vorba despre o fascinantă călătorie în universul oriental, au fost inflexiuni și instrumente tradiționale din Iran și Siria, au fost proiecțiile sonore simbolizând realități contemporane aproape necunoscute nouă, europenilor, și răscolitoare versuri din Omar Khayyam („Cât timp să mai petrec în durere / întrebându-mă dacă mi-a ajuns sau nu...? / Şi, o viață întreagă întrebându-mă daca am trăit cu bucurie sau nu... / Se umple paharul, de când nu mai este limpede pentru mine / această respirație... Inspir, expir, sau nu...”) sau Ahmad Shamloo – poetul iranian mort în 2000 care se ruga de copilul iubit să nu mai crească, să nu-și uite copilăria, pentru a nu se transforma într-o piatră – evocând astfel șirurile de copii și părinți forțați să-și părăsească locurile de baștină din cauza războaielor din zonă...

Această muzică intenționează să creeze un spațiu dincolo de tăcere, să dizolve complet discursul golit de semnificație din această lume, mai zgomotoasă și mai agresivă ca oricând. O lume, în care se face mai puțin decât oricând, pentru a se reînvia demnitatea umană, călcată în picioare în războaie fără de sfârșit, conflicte și consecințele acestora. Aceasta este o epocă, în care cuvintele și comunicarea și-au pierdut rolul fundamental. Acest proiect face o călătorie simbolică de revenire la nimic, o tabula rasa a existenței, pentru a investi apoi sunetele cu o nouă putere creativă, capabilă de dialog...”, au precizat artiștii implicați în proiect.

Suntem la Bistrița pentru prima oară, după câteva concerte susținute la București și Brașov, iar compozițiile pe care le veți asculta astă-seară sunt inspirate de experiențele noastre, de poveștile pe care le-am traversat și de diferitele culturi din care provenim noi, cei din Roots Revival...”, a explicat Mehdi Aminian, inițiatorul proiectului.

Roots Revival presupune 4 ani de World Music de cea mai bună calitate, 45 de concerte cu componenţă internaţională, 2 lansări de album, inspirate din tradiţia românească (Roots Revival Romania - Chapter one: Maramureş și Colors of Maria - Chapter two: Maria Tănase), 2 turnee în 10 oraşe din România și peste 20.000 de spectatori.

Albumul „Quieter than Silence” se dorește „o dedicație de suflet, către sirienii aflați în suferință, mâhniți și pribegi. Este o formă a compasiunii noastre și un protest la gălăgia din lume...”, și cuprinde versuri din Rumi, Hatef Esfahani, Omar Khayyam și Ahmad Shamloo, cântate în versiunea originală, în persană.

Asociaţia Culturală Roots Revival a fost înfiinţată în anul 2016, ca ecou al proiectului internaţional cu acelaşi nume, desfăşurat în România, începând cu anul 2013, iniţiat şi coordonat de Mehdi Aminian. Pe lângă crearea muzicii autentice şi inovatoare, unul dintre principalele obiective ale Asociaţiei Culturale Roots Revival este de a iniţia un dialog artistic direct între naţiuni şi de a pune accentul pe esenţa şi rădăcinile noastre comune, ca oameni.

În cadrul proiectului Roots Revival au colaborat până acum peste 30 de artişti independenţi, din 20 de ţări precum România, Franţa, Spania, Bulgaria, Irlanda, Armenia, Turcia, Iran, Siria, Liban, India. Anul 2017 a însemnat, pentru Roots Revival, apariția celui de-al 3-lea album la care au colaborat Mehdi Aminian (voce, ney, setar – Iran), Mohamad Zatari (oud – Siria), Leila Soldevilla (contrabas, Franța) și Behnam Masoumi (percuție, Iran).

Dacă ați ratat concertul de ieri seară, puteți să ascultați câteva secvențe ale albumulului sau îl puteți chiar cumpăra de AICI.

2274 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro