Atmosferă relaxată, soare, cafea, răcoare şi poveşti aplaudate, urmărite cu hohote de râs în această dimineaţă, pe terasa Restaurantului Rapsodia care a găzduit o întâlnire cu totul specială, din care nu au lipsit personaje fantastice, tovarăşii roboţi, domnişoare mediocre, clipe şi turci surprinşi la porţile Orientului...
„N-am scris niciodată poezie, pentru că iubesc atât de tare poezia încât mi-e ruşine să mă apuc de scris. Pentru mine poezia e ca un OZN imens care se apropie de noi, pluteşte pe deasupra capetelor noastre şi după aia pleacă. Eu n-am putut să urmez niciodată acest OZN imens... Primul text de proză l-am scris în liceu, în «Gheorghe Şincai» din Baia Mare... era extrem de slab...”, a povestit azi prozatorul Ioan Groşan, invitat de poeţi la Festivalul Internaţional Poezia e la Bistriţa.
Dialogul cu Ioan Groșan l-a avut drept moderator pe poetul Ion Mureșan, invitat special fiind actriţa Ioana Crăciunescu care a lecturat savuros din textele lui Ioan Groşan, dar şi din propriile poeme.
Spre hazul celor prezenţi, Ioan Groşan a citit din prozele sale SF, dar şi din microromanul Planeta Mediocrilor, în care toate personajele – fie piloţi umani, fie roboţi – comunică în acelaşi jargon de tractorişti aflaţi în plină şedinţă de partid, în care până şi naratorul se contaminează de stilul pompieristic – un roman care înfăţişează o lume şubredă de camionagii galactici şi roboţi stahanovişti. Excesele acestui stil pompieristic sunt deliberat dozate, astfel încât să provoace reacţia sănătoasă de exasperare a cititorului, după cum este prezentată cartea pe site-ul editurii Polirom.
Prozatorul a oferit autografe pe volumul de povestiri publicate de Editura Charmides – Trenul de noapte, dar a povestit celor prezenţi, cu mult umor, şi despre vizita la Istanbul sau peripeţiile care îl leagă de cartea Revoluţie şi reformă, scrisă de fostul preşedinte Ion Iliescu: „Scriau ziarele pedeseriste că volumul a fost un succes de librărie imens, în Turcia, că au vândut 30.000 de exemplare în prima zi de la lansare, l-am întrebat atunci pe prietenul meu de la Academia Caţavencu, Cornel Ivanciuc dacă a fost chiar aşa, era pe atunci şef la Investigaţii, mi-a răspuns că nici pomeneală, cărţile au fost cumpărate de investitorii turci din Bucureşti, fiecăruia i s-a dat câte o porţie... mi-am zis să-i fac şi eu o poantă lui Iliescu, am scris pentru Ziua un articol elogios despre carte, am rugat un profesor să mi-l traducă în turcă, i-am dat trei milioane pentru asta, a fost foarte mulţumit, l-am publicat în Ziua pe prima pagină, dar în limba turcă. După trei zile, mă sună profesorul să mă roage să-i mai trimit asemenea texte! Că a doua zi a venit consilierul Dan Iosif şi i-a dat 7 milioane ca să-i traducă textul lui Groşan în română...”, a povestit Ioan Groşan.
Absolvent, în 1978, al Facultăţii de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Ioan Groşan face parte din gruparea revistei „Echinox”, unde debutează în 1974. Primul volum de povestiri Caravana cinematografică, a apărut în 1985. A fost membru al Cenaclului de proză Junimea şi membru fondator al grupării „Ars Amatoria”. A fost de-a lungul timpului profesor, director artistic al studioului de creație cinematografică al Ministerului Culturii (condus de Lucian Pintilie) și redactor la Contrapunct și Academia Cațavencu. În prezent este publicist-comentator la cotidianul „Ziua”.
Festivalul Poezia e la Bistriţa continuă în această seară la Sinagoga din Bistrița, de la ora 19:00, când vor citi poeţii Gökçenur Çelebioğlu, Livia Ștefan, Pablo García Casado, Lies Van Gasse, Alexandru Vakulovski şi Dènes Krusovszky. Tot aici va avea loc şi un concert TRIGON cu Anatol Ștefăneț (violă), Vali Boghean (saxofon), Dorel Burlacu (pian), Gari Tverdohleb (percuție).
DUMINICĂ, 9 IULIE 2017
• Restaurant Rapsodia 11:30 – 13:00
DIALOG: Edituri și reviste de poezie contemporană / Moderatori: Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman, Ion Mureșan
Editori, antologatori, redactori, traducători și jurnaliști culturali prezintă noile colecții ale editurilor Charmides, Nemira și revistele „ALECART”, Haemus, „Infinitezimal”
Dezbatere organizată în parteneriat cu Centrul Europe Direct Bistrița
• Centrul Multicultural Sinagoga Bistrița 19:00 – 20:30
Concert ArgEnTango cu Analia Selis (voce), Răzvan Suma (violoncel), Mariano Castro (pian), Omar Massa (bandoneon), Rafael Butaru (vioară)