„Este fantastic! Este cu totul altceva, sunt diferite culorile sunetelor, felul de a poziţiona degetele, stilul, viziunea... Este ca şi cum ai conduce un Ferrari în locul unei Dacii... Mi-a plăcut foarte-foarte mult”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Ştefişor Horvath, ieri seară, la Bistriţa.
26 de tineri români și străini, având vârste cuprinse între 13 și 29 de ani, elevi sau studenţi la licee sau academii de muzică, au susţinut ieri seară un concert de excepţie, la Sinagogă, în finalul masterclass-ului susţinut de profesorii Răzvan Suma (violoncel), Ştefan Horvath (vioară) şi coordonat de Cristina Istrate la Poiana Stampei.
„Nu este un concert de gală şi nici nu reprezintă cel mai important eveniment în masterclass-ul care tocmai s-a încheiat. Mai important este faptul că toţi cursanţii au progresat excelent şi au petrecut clipe minunate, au văzut cum este să percepi muzica prin ochii unui mare muzician, artist şi om – şi mă refer aici la faptul că maestrul dirijor Tiberiu Soare a fost invitatul de onoare al masterclass-ului timp de 2 zile”, a explicat şi violoncelistul Răzvan Suma.
„Suntem foarte onoraţi de colaborarea noastră aici, la Bistriţa şi la Poiana Stampei cu organizatorii acestui masterclass, lucru pe care îl facem de 4 ani de zile, aducând în ţară diferite instrumente, deocamdată doar viori, dar sperăm ca de anul viitor să aducem şi un violoncel – pentru a oferi posibilitatea cursanţilor să cunoască şi să înţeleagă viori făcute de mari maeştri italieni. Anul acesta, ca o încoronare a colaborării noastre, am reuşit să aducem o vioară Stradivarius foarte celebră din perioada de aur a lutierului, realizată în 1718...”, a precizat Robert Dumitrescu, directorul general al Societății Guarneri din Elveția.
„Informaţia este cel mai mare câştig – primeşti informaţii despre lucruri pe care nu le întâlneşti în fiecare zi, informaţii despre muzică, mult mai elaborate, cum a fost cursul cu Tiberiu Soare. Au fost lucruri noi despre tehnici interpretative sau despre pregătirea fizică înainte de a urca pe scenă, pentru un concert... Copiii nu au avut ritmul de a pregăti, ca la şcoală, o piesă timp de un an de zile, au avut la dispoziţie foarte puţin timp, dar toţi au făcut faţă acestei provocări, şi fiecare la nivelul la care este a progresat foarte mult...”, a subliniat violonistul Ştefan Horvath pentru Bistriţeanul.ro.
„Este fantastic să cânţi pe o vioară Stradivarius, este cu totul altceva – vioara în sine îţi schimbă cu totul interpretarea şi viziunea, sunt diferite culorile sunetelor, felul de a apăsa cu arcuşul sau de a poziţiona degetele pe coarde, stilul de a cânta pe un instrument atât de vechi, este ca şi cum ai conduce un Ferrari în locul unei Dacii... Mi s-a părut cel mai bun master-class dintre toate, am studiat foarte mult, am şi jucat fotbal, mi-a plăcut foarte-foarte mult”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Ştefişor Horvath, unul dintre cursanţii care au avut onoarea de a cânta pe faimoasa vioară.
„Am învăţat foarte multe lucruri importante pentru cariera mea profesională. A fost şi o atmosferă şi o experienţă specială în cele 9 zile petrecute la Poiana Stampei. Cred că cel mai mare câştig a fost să fac lucrurile pe care mi le-au cerut maeştri pe moment, fără am prea mult timp la dispoziţie, fapt care m-a ajutat să mă dezvolt, să acţionez şi să gândesc anumite chestiuni mai rapid decât de obicei”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro Andreea Petrila, elevă în clasa a XII-a la Bucureşti, adăugând că una dintre provocările masterclass-ului „Muzica la Altitudine” a fost să pregătească piesele pentru concertul final într-o singură zi – „ceea ce este destul de dificil, în mod normal ai la dispoziţie măcar câteva luni, piesele sunt foarte noi, ne pot surprinde pe scenă, cu diferite emoţii...”.
Au urcat şi au strălucit pe scenă mezinul din Bistriţa al masterclass-ului Dan Bungărdean (vioară), Radu Damian Florescu (vioară), David Ursei (vioară), Roxana Soliman (violoncel), Alesia Luca (vioară), Alexandra Curcumenlis (violoncel), Andrea Bălan (vioară), Matyas Olah (violoncel), Andreea Petrilă (violoncel), Otilia Lazăr (violoncel), Mihai Dunărinţiu (vioară), Vladimir Marin (violoncel), Tamas Sipos (vioară), Csaba Marksay (violoncel), Antonio Amato (violoncel), Gloria Mihai (vioară), Peter Sipos (vioară), Cora Petrilă (vioară), Ştefişor Horvath (vioară), Valentin Toma (vioară), Alessia Avagliano (vioară), Ilinca Fornea (vioară), Sabina Silaghi (vioară), Soma David Kacso (violoncel), Teofil Borş (violoncel) şi Radu Kiş (vioară) – susţinuţi la pian de corepetitoarele Andreea Csibi și Raluca Ouatu.