Zeci de curioşi s-au adunat ieri, în jurul foişorului din parc, admirând complicata ceremonie de preparare şi servire a ceaiului tradiţional chinezesc sau ascultând vrăjiţi sunetele unui bizar instrument tradiţional în China – pe nume gu zhen, admirabil mânuit de Xu Meng Ying, profesor la Institutul Confucius din Cluj-Napoca.
Asociaţia de Prietenie România China, filiala judeţeană Bistriţa-Năsăud şi Institutul Confucius din Cluj au organizat o inedită întâlnire ieri, în parcul municipal, amenajând foişorul cu decoraţiuni care să reconstruiască măcar o parte din atmosfera unei case de ceai din China.
„Celebrăm astăzi stilul de a te bucura de ceaiul tradiţional şi tot ce înseamnă bucuria de a te întâlni cu prietenii şi cunoscuţii tăi pentru a degusta un ceai bun... ”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro Monica Munthiu, de la Asociaţia de Prietenie România China, filiala judeţeană Bistriţa-Năsăud.
Este vital, pentru chinezi, ca ceaiul să fie făcut în linişte şi relaxare, toate lucrurile se fac într-o ordine foarte bine definită, iar ceremonia presupune ca tinerii să-i servească pe cei în vârstă. „Sunt trei feluri de a te bucura de ceai: este în primul rând prepararea ceaiului în sine, degustarea lui sau se mai practică inclusiv mâncatul frunzelor de ceai...”, precizează Monica Munthiu.
„Pentru chinezi, ceaiul a devenit un stil de viaţă, o adevărată şi complexă artă, deşi la noi este mai cunoscut englezescul ceai de la ora 5. Există peste tot o casă a ceaiului, unde te bucuri de mici spectacole de dans, teatru sau balet. Nu se mănâncă în locurile acelea, se bea doar ceai, iar cei care frecventează casa ceaiului se bucură pur şi simplu de întâlnirea cu prietenii...”, conchide Monica Munthiu.
Proiectul „Târgul Bistriţei – trecut şi viitor pe Drumul mătăsii” a presupus şi organizarea unui work-shop – „Ceaiul, element de legătură între civilizaţii” – care să ilustreze felul în care se cultivă, se prepară, se serveşte şi se degustă ceaiul tradiţional chinezesc.
Zeci de curioşi s-au adunat ieri, în jurul foişorului din parc, admirând complicata ceremonie de preparare şi servire a ceaiului tradiţional chinezesc sau ascultând vrăjiţi sunetele unui bizar instrument tradiţional în China – pe nume gu zhen, după cum ne-a povestit doamna Hu Qin, profesor la Institutul Confucius din Cluj-Napoca, adăugând că a venit însoţită de alte două profesoare ale instituţiei: tânăra Xu Meng Ying care s-a ocupat de latura muzicală, interpretând muzică tradiţională din China şi Ye Meng Lu, care s-a ocupat de ceremonia ceaiului.