Munceşte pe rupte, a început să studieze la 7 ani, alături de tatăl său, iar rezultatele sale excepţionale sunt mărturia unor succese care vor continua mulţi ani de-acum înainte: „Este unul dintre copiii minune ai muzicii româneşti”, după cum l-a prezentat Gavril Ţărmure ieri seară, la Sinagogă, pe Radu Kiş – aplaudat călduros şi rechemat pe scenă.
Încă o seară de vis, ieri, la Sinagogă – unde Noua Orchestră Transilvană şi Filarmonica Cluj, dirijată de Yusei Koide (Japonia) au susţinut un concert extraordinar, interpretând Uvertura la Opera Siegfried Idyll de Wagner şi Simfonia Nr 3, Eroica de Beethoven – o adevărată bijuterie muzicală dedicată iniţial lui Napoleaon Bonaparte care cuprinde şi un celebru Marş funebru.
Tânărul violonist Radu Kiş, în vârstă de doar 15 ani, a făcut senzaţie interpretând impecabil şi emoţionant partea a II-a şi a III-a din Concertul pentru vioară și orchestră în Re major de Ceaikovski, fiind aplaudat călduros în final, de publicul bistriţean, şi rechemat pe scenă de trei ori.
Radu Kiş a început să studieze vioara la 7 ani, alături de tatăl său, fost concert maestro la Opera Naţională Română din Cluj, fiind câştigătorul unor importante premii în România, Cehia, Polonia, Suedia sau Italia. Alături de concertele susţinute cu orchestra Colegiului „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, orchestra Filarmonicii din Cluj sau Ploieşti, la Ateneul Român cu Orchestra de Tineret dirijată de Cristian Mandeal – Radu Kiş a susţinut deja nenumărate recitaluri în cadrul festivalului Remember Enescu la Bistriţa, Bucureşti sau Sinaia, tânărul violinist declarând, cu modestie, într-un interviu, că nu face decât să încerce să-şi facă treaba cât se poate de bine…
Nici Yusei Koide nu este un necunoscut pentru publicul bistriţean – acesta fiind prezent la Bistriţa, încă din 2000 – cucerit de frumuseţea locurilor şi sensibilitatea oamenilor. Yusei Koide locuieşte în Tokyo şi nu doar că a început să înveţe limba română, de când vine la Bistriţa, dar a şi declarat că „este de fiecare dată un eveniment special să dirijez aici”.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură, în parteneriat cu Societatea de Concerte Bistriţa.