Mă suprind la tot pasul reacţiile întâlnite pe culoarele școlilor pe care auzi „ţiganule" sau la o casă de marcat unde vezi privirea timorată a casierei care se teme că va fi furată dacă are o clientă romă, mai ales dacă aceasta are și o fustă tradițioanală – afirma regizorul Alexandru Berceanu despre experimentul derulat ieri şi la Bistriţa.
Pe scena Sinagogii s-a desfăşurat ieri seară spectacolul-experiment intitulat Interfaţă 3 – un spectacol la care bistriţenii au fost invitaţi să participe activ cu răspunsuri sau chiar mici jocuri creative în prelungirea jocului actorilor.
Una dintre tinerele care au urcat pe scenă în calitate de voluntar s-a şi lăsat monitorizată cu aparatură EEG, iar activitatea ei cerebrală a determinat muzica spectacolului.
Realizatorii spectacolului au dorit, prin monitorizarea EEG, să genereze o hartă auditivă și vizuală a emoțiilor spectatorilor sub forma sunetului, dar și a luminilor spectacolului, a căror culoare este determinată de activitatea electrică cerebrală.
Spectacolul a pus în evidenţă mecanismele manipulative ale discriminării, dar şi o coloborare interdisciplinară între artiști, ingineri și specialiști în neuroștiință pentru lărgirea mijloacelor de expresie ale teatrului.
Bistriţenii au asistat la punerea în scenă a câtorva poveşti ale evreilor închişi în 1944 în lagărele de concentrare, dar şi poveşti contemporane ale unor cupluri de bărbaţi gay care îşi doresc să adopte un copil sau poveşti despre diferenţele faţă de ţigani – exploatate la maximum în societatea contemporană.
„Reacția antiromă este atât de puternică încât poți să citești articole care îți explică cum manelele îți atrofiază creierul, poți găsi proteste ale iubitorilor de artă, muzică și cultură împotriva unui curs la conservator care are ca obiect de studiu manelele", mai spunea regizorul Alexandru Berceanu care admitea că totul a pornit de la mai multe mirări pe care i le-a provocat lumea înconjurătoare, cea mai puternică fiind legată de clivajul cultural între populația majoritară și etnicii romi.
Din echipa spectacolului au făcut parte actorii Cătălina Bălălău, Paul Dunca, Ionuț Niculae, Liviu Popa, Florin Ionuț Crăciun, compozitorul Cătălin Creţu, dramaturgii Andreea Chindriș și Alexandru Berceanu, programatorul Grigore Burloiu, coregraful Ana Costea, scenograful Sabina Pavel, coordonatorul tehnic George Rotaru, operator lumini Dan Olteanu, grafica fiind semnată de Nadir Yusuf, fotografiile – Andrei Gîndac, iar coordonatorul de proiect fiind Maria Seiculescu.
Spectacolul este o producţie a asociaţiei dramAcum care promovează și generează dramaturgie contemporană, ca instrument de acţiune socială, începând cu anul 2002. Proiectul cultural Interfaţa 3 este finanţat în cadrul Programului cultural „EștiBucurești” 2015 al Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București (ARCUB) și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional-AFCN, fiind prezentat la Bistriţa în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Cultură şi Societatea de Concerte Bistriţa.