Fantasticul, umorul negru şi poezia rafinată sau nostalgică au domnit în voie, ieri seară, la Palatul Culturii unde bistriţenii s-au lăsat cuceriţi de folkul instrumental al lui Ilie Stepan şi de ironiile profesorului universitar membru în Uniunea Arhitecţilor, a Scriitorilor, a Compozitorilor, a jurnaliştilor şi a altor „comitete şi comiţii”...
Galele Bistriţa Folk s-au încheiat ieri seară cu un spectacol de vis care a început cu Paul Gogancea şi Marius Catalan, a continuat cu Gheorghe Ani şi Sorin Găzdac şi a adus lacrimi în ochii bistriţenilor care şi-au petrecut anii de studenţie la Cluj-Napoca, ascultându-l pe poetul Horia Bădescu, care le-a recitat celor prezenţi despre „toamna nebun de frumoasă” din Cluj, acompaniat muzical de cantautorul Vali Șerban.
A urmat recitalul lui Florin Săsărman şi Vali Şerban, organizatorul unui festival de folk în Alba-Iulia, care l-a şi prezentat, elogios pe Ilie Stepan – impresionant instrumentist, îndelung aplaudat alături de Horia Crișovan – duetul reuşind să-şi uimească publicul cu varianta instrumentală a pieselor unor faimoşi muzicieni:
Cireaşa de pe tortul serii a fost, inevitabil, Alexandru Andrieş – sosit la Bistriţa pentru a doua oară în concert după mai bine de 16 ani – de această dată însoţit de Ioana Mîntulescu și Sorin Romanescu.
Bistriţenii s-au lăsat cuceriţi de piesele pline de umor semnate de Alexandru Andrieş care surprinde atât de ironic şi detaliat micile scene domestice, episoadele de dragoste, aşteptarea iubitei, viaţa la bloc alături de vecina grasă, bărbatul care nu te bate şi nu te înjură, copiii cuminţi care nu-şi doresc mobile, Tamara, atât de cuceritoare în limba maternă sau laudele deşănţate la adresa şefului.
În finalul concertului de aproape o oră, oamenii din sală nu s-au mai dat duşi, aplaudându-l insistent pe Alexandru Andrieş care s-a văzut nevoit să revină pe scenă de două ori pentru bis şi să promită că va reveni curând la Bistriţa.
Alexandru Andrieş s-a născut la Brașov pe 13 octombrie 1954, a debutat în 1974, într-un faimos club din capitală (Club A), a urcat prima oară pe scenă în 1979 la Festivalul de jazz & rock din Brașov, cu trupa „Basorelief” și abia în 1984 a scos primul album, la Electrecord, intitulat Interioare. A susţinut peste 3.000 de concerte, este conferențiar doctor la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti și membru în Uniunea Arhitecților din România (din 1980), în Uniunea Scriitorilor din România (din 1994), în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (din 1994), în Asociația Ziariștilor din România și „în alte comitete și comiții”,, după cum singur afirmă.
GALELE BISTRIȚA FOLK XV sunt organizate de Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi de Asociaţia Culturală România din inima mea, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Bistriţa. Sponsori principali: Rombat și Ecomas Energosystem Bistrița. Parteneri media: Agerpres, Radio Cluj, TV Bistrița, As TV, Răsunetul, Bistrițeanul.ro, Timp Online, Mesagerul de BN, Radio Someș, Radio Transilvania Bistrița, Radio Balada, Bistrițanews și Bistrița Culturală