Când pretutindeni în asemenea lăcaşuri de cult uşile sunt ferecate sau înăuntru se desfăşoară activităţi comerciale – Bistriţa oferă un exemplu aparte. „Mă simt foarte emoţionat aici. Mulţumim bistriţenilor şi tuturor celor care au grijă de Sinagogă...!”. Primarul orașului Rehovot, Rachamim Malul, a făcut un dar special comunităţii din Bistriţa.
„Mă simt foarte emoţionat aici, într-un loc care a fost pe vremuri locaş de rugăciune. Cu atât mai mult cu cât astăzi, majoritatea sinagogilor nu mai au niciun fel de activitate sau desfăşoară activităţi comerciale. Este minunat că la Bistriţa nu s-a petrecut la fel. Datorăm mulţumiri României şi guvernului care păstrează în condiţii extraordinare şi cu mare atenţie acest loc. Sunt fericit pentru că acest loc s-a transformat într-un spaţiu cultural, în care se desfăşoară concerte şi spectacole... Mulţumim bistriţenilor şi tuturor celor care au grijă de Sinagogă...”, a remarcat primarul orașului Rehovot, Rachamim Malul, ieri seară, la Sinagogă, acolo unde s-a desfăşurat un impresionant concert dedicat delegaţiei şi oaspeților din Rehovot, sosiţi aici pentru încheierea ceremoniei de înfrăţire a oraşelor Bistriţa şi Rehovot.
Rachamim Malul nu a venit cu mâna goală, la Sinagogă, edilul oferind în dar comunităţii de evrei din Bistriţa un splendid sfeşnic pentru nouă lumânări, amintind de legendara menora – obiectul de cult mozaic utilizat în cadrul sărbătorilor iudaice. Fredi Deac, preşedintele Comunităţii evreieşti din Bistriţa s-a declarat onorat de prezenţa oaspeţilor şi de cadoul primit.
A urmat un recital extraordinar de violoncel susţinut de Andrei Kivu şi Sergiu Marin, completat de intervenţiile la vioară şi pian ale muzicienilor Claudiu Hontilă şi Peter Kolcsar.
Din program au făcut parte compoziţii celebre de Serge Kaufmann, Jacques Offenbach, Jakob Klein, Paul Tortelier, Maurice Ravel, John Williams – dar şi mixaje din faimoase melodii evreieşti, interpretate la vioară de Claudiu Hontilă.