Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  29 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Bistriţa – personaj într-o poveste spectaculoasă

17/06/2017 11:33:34 Cristina MILEA  
„Într-o noapte intră în locuinţa primarului Gregorius Waum un ungur cu un ochi, îl tăie cu sabia şi îi spintecă un picior. Acest atentator a fost prins şi executat prin decapitare...” Cum să curbezi trecutul şi prezentul ca să-l potriveşti să se întâmple concomitent, într-un moment la care să fim şi noi martori...

Casa Ioan Zidaru din Piaţa Centrală a găzduit zilele trecute lansarea romanului Înalt este numele tău – structurat în patru secvenţe, în jurul unor personaje care au trăit pe aceste meleaguri, precum Christian Pomarius Baumgarten, preot şi notar al cetăţii, printre primii care s-a ocupat de arhive în Bistriţa şi care a introdus în cetate Reforma (în text apar şi secvenţe din tezele preotului și profesorului de exegeză Martin Luther care avea să revoluţioneze viaţa creştină din 1517 încoace, cu cele 95 de Teze ale sale lipite pe uşa bisericii din Wittenberg), judele Thomas Werner, Andreas Beuchel, Maria Simbriger, Margareta Werner sau Petrus da Lugano, arhitectul italian care s-a ocupat de restaurarea Bisericii Evanghelice între 1560 şi 1563.

Romanul Înalt este numele tău semnat de Ioana Bradea a fost publicat în martie, la prestigioasa editură Humanitas, care prezintă cartea drept „o poveste spectaculoasă”: Pornind de la istoria şi legendele medievale ale oraşului său natal, Bistriţa, Ioana Bradea reconstruieşte o poveste spectaculoasă, depănată pe rând de locuitorii acestei cetăţi „uitate de rege şi sfinţi”: un preot şi notar care consemnează în cronica sa zbuciumatele zile din preajma condamnării la moarte a lui Andreas Beuchel, fostul jude al oraşului, rebela Margareta — fiica noului jude, care încalcă normele vremii şi ale familiei sale pentru a-şi găsi ursitul, un arhitect italian însărcinat cu renovarea catedralei, vegheaţi, cu toţii, de privirea unui enigmatic călugăr străin.

Moderatorul întâlnirii care a prilejuit lansarea romanului la Bistriţa a fost Ion Bradea, preşedintele Asociaţiei Culturale „Grigore Bradea”, la lansare participând şi Octavian Ganea, preşedintele Lions Club Siebengurgen Bistriţa care s-a declarat încântat de colaborarea şi implicarea clubului în evenimentele culturale de anvergură care promovează numele oraşului.

Poeta, eseista şi prozatoarea Ruxandra Cesereanu a evocat anii 80 petrecuţi la Bistriţa – ca profesor navetist la Năsăud, în timp ce soţul ei, Corin Braga, a fost profesor la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”: „Cartea a reprezentat pentru mine şi o formă de exorcizare, tot acel rău psihic pe care îl reprezenta Bistriţa – nu în sine ca oraş, ci ca exponent al regimului neo-stalinismului ceauşist – a fost exorcizat şi îmblânzit, a căpătat o formă de lumină şi limpezime prin acest roman, pentru că Ioana se întoarce la o istorie a Bistriţei şi construieşte o asemenea ţesătură în care nu este vorba doar de Bistriţa – ci de o matrice a oraşului transilvan de odinioară. Romanul e construit cu o grămadă de fire care să captiveze cititorul, există culisele politice, culisele istorice, există poveşti erotice şi artistice... Este o ţesătură intenţionat neterminată, cu o miză mi se pare foarte interesantă – aceea ca toţi cititorii să poată continua acest roman şi să participe la ţesătura pe care ea a propus-o...”.

Regizoarea şi profesoara Camelia Toma a recunoscut că peste textul romanului ar putea fi suprapuse imagini din Vermeer, Breugel sau Bosch: „Citind-o, mi s-a părut că surprinde şi tăcerile, şi jocul cu lumina, dar şi alternanţa între suav şi grotesc, lupta care apare într-un tablou al lui Breugel între carnaval, în cazul acesta, între un oraş tulburat de execuţii sau desfrânare şi un post pe care nu şi-l asumă personajele ci sunt obligate să se supună rigorilor vremii”, a remarcat Camelia Toma, prezentând şi o scrisoare semnată de Maria Leşan, elevă la Colegiul „Andrei Mureşanu”.

Ioana Bradea a recunoscut că şi-a dorit ca Înalt este numele tău să se lanseze în casa Ioan Zidaru pentru că exact în această casă a şi început scrierea romanului. „Totul a început prin 2009, când am descoperit la Arhivele din Bistriţa manuscrisul unui contabil pensionar, Gelu Pavel, care a tradus în 1952 volumul lui Emil Csallner – Fapte memorabile din ţinutul Nösen, «o contribuţie la istoria oraşului, capitlului şi districtului Nösen» şi publicat în 1941. Este o carte absolut seducătoare care cuprinde uneori ample istorisiri din viaţa acestui oraş, alteori doar secvenţe scurtissime – cum a fost cea pe care am găsit-o în dreptul anului 1562: «Într-o noapte intră în locuinţa primarului Gregorius Waum, un ungur cu un ochi, îl tăie cu sabia şi îi spintecă un picior. Acest atentator a fost prins şi executat prin decapitare». Episodul şi alte două poveşti ale unor tinere îngropate de vii prin 1567 m-au urmărit şi m-au obsedat multă vreme, le-am întors pe toate părţile, mi-am amintit şi alte secvenţe din istoria oraşului pe care mi s-a părut că le-aş putea folosi ca pretext pentru a comprima cumva timpurile... Aici mi s-a părut că s-ar ascunde o provocare interesantă – să încerc să modelez cumva o poveste veche care să pară că se întâmplă acum. Sau să curbăm cumva trecutul şi prezentul ca să-l potrivim să se întâmple concomitent într-un moment la care suntem şi noi martori...”, a precizat Ioana Bradea pentru Bistriţeanul.ro.

Dora Baba, managerul Clubului Scenica, a povestit despre atelierul de pictură de la începutul lunii februarie, în cadrul căruia 18 copii au participat la provocarea de a picta una dintre vechile porţi ale cetăţii Bistriţa pentru a realiza coperta cărţii.

Reprezentanţii Editurii Humanitas au ales desenul realizat de Miron Alexandru David, în vârstă de 6 ani, dar organizatorii au prezentat publicului, în Casa Ioan Zidaru, şi celelalte lucrări – la fel de frumoase – acestea înfăţişând, practic, tot atâtea viziuni asupra unei porţi de intrare în vechea cetate, ele fiind semnate de Maximilian şi Elias Orban, Ana Ştefănescu, Nadia Conon, Ilinca Baba, Ovidiu Ionuţă, Maria şi Marta Bradea, Alida, Denisa Făgărăşan, Elena Cismaş, Silvia Filipoi, Alexandra Tanco, Maria Dreptate, Iris Lixăndroaie, Ioana Ciot şi Georgiana Badiu.

Lansarea s-a încheiat cu un scurt fragment dramatizat din romanul „Înalt este numele tău” şi interpretat de Ciprian Vultur şi Stelian Roşian – actori la Teatrul de Nord din Satu Mare, care au interpretat rolul unor turişti rătăciţi în Bistriţa şi dispuşi să viziteze obiectivele turistice ale oraşului, descoperind, pe drum, şi secvenţe din cartea lansată ieri seară la Bistriţa.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală „Grigore Bradea” în parteneriat cu LIONS Club Siebenburgen Bistriţa şi cu sprijinul doctorului Gabriel Roşca, proprietarul casei Ioan Zidaru unde s-a desfăşurat lansarea romanului.

4415 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro