Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  31 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Au renunțat la instrucție și arme, de dragul unor colinde emoționante

14/12/2017 19:04:27 Ioana BRADEA  
Cei mai talentați militari ai Batalionului 812 Infanterie Bistrița au renunțat pentru o vreme la instrucție și arme, demonstrând că se pricep cu vârf și îndesat și să-și emoționeze spectatorii nu doar la parade militare - ci și pe scena Palatului Culturii.

Momente emoționante, ieri seară, la Palatul Culturii, cu prilejul unui concert extraordinar susținut de Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița, Corul Excelsior de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”.

Invitați în spectacol au fost și cei mai talentați militari ai Batalionului 812 Infanterie Bistrița, care au renunțat pentru o vreme la instrucție și arme, demonstrând că se pricep cu vârf și îndesat și să-și emoționeze spectatorii cu tradiționale colinde.

Spectacolul a fost deschis de un recital admirabil al grupului „Doinița”, de la Cercul Militar Bistrița, grup coordonat de îndrăgita și renumita interpretă de muzică folclorică Cornelia Ardelean Archiudean.

Soliștii care au smuls aplauze publicului au fost Simona Pop Labiș și profesoara Roxana Costeanu, iar profesori colaboratori au fost Ioana Popa, Andreea Pișta, Cristian Conț și Gheorghe Cozma.

Pe tot parcursul existenței sale, această formație s-a perfecționat și maturizat ajungând la un nivel artistic, câștigându-și un loc binemeritat în viața culturală județeană și națională. Complexitatea repertoriului abordat, disciplina de ansamblu, virtuozitatea și nivelul interpretativ ridicat sunt doar câteva din argumentele care au impus cu succes Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița în viața concertistică.

Sub imperativul Datorie și artă, militarii muzicieni au oferit spectatorilor cele mai frumoase melodii ale copilăriei și folclorului național și internațional, dar și jocuri de culoare și sunet menite să recreeze momentul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Dirijor a fost plt. adj. Bogdan Bejinaru, corul Excelsior fiind coordonat de profesoara Ana-Maria Dragonici.

Tot zilele trecute, Palatul Culturii a găzduit un alt concert de excepție: faimosul cor Madrigal – pentru prima oară la Bistrița, i-a cucerit pe melomanii bistrițeni cu un recital tulburător.

Cu o activitate neîntreruptă de peste jumătate de secol, Corul Madrigal este cel mai apreciat ansamblu coral profesionist din România, implicat activ în dezvoltarea mișcării corale din țară, prin Programul Național Cantus Mundi.

Fondat în 1963, de  dirijorul Marin Constantin, Corul Madrigal a devenit imediat o prezență aplaudată pe cele mai importante scene ale Europei. Componența membrilor a fost în permanență rafinată, astfel încât doar cei mai înzestrați studenți sau absolvenți ai Conservatorului din București au ajuns să-și însușească statutul de „madrigalist”, iar criticii vremii au comparat performanța corului și a dirijorului cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini” (Dobrica Stevanović, 1968).

Pe măsură ce s-au adunat deceniile de activitate muzicală, notorietatea ansamblului s-a consolidat în urma celor peste 4.000 de concerte susținute pe patru continente, sub coordonarea fondatorului, care s-a stins în 2011.

Discipolii maestrului Marin Constantin au dus mai departe conceptul unic creat prin sonoritatea specifică, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. De asemenea, corul și-a întregit denumirea, prin preluarea numelui fondatorului său, astfel devenind Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Dirijorul actual al ansamblului este Anna Ungureanu, muzician cu experiență de un deceniu alături de maestrul Marin Constantin.

Repertoriul corului include sute de lucrări din perioada Renașterii europene, muzică bizantină, bijuterii ale muzicii clasice românești, tradiționalele colinde, compoziții contemporane și lucrări vocal instrumentale. De altfel, chiar denumirea ansamblului denotă înclinația spre creația medievală, madrigalul fiind o scurtă compoziție muzicală vocală, polifonică, cu caracter liric, specifică secolului al XVI-lea.

Pe lângă scena marilor săli de concert, sonoritatea blândă și rotundă a vocilor bărbătești mature s-a împletit cu cea dulce și eterică a vocilor feminine tinere și în cele peste 50 de CD-uri înregistrate până în prezent.

În anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cele mai înalte nivele, corul aflat sub bagheta maestrului Marin Constantin a fost inclus pe lista valorilor patrimoniului imaterial al UNESCO.

În anul 2003, Corul Madrigal a primit din partea Președinției României Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Comandor. Începând din anul 2014, instituția și-a întregit denumirea, preluând numele fondatorului său, astfel devenind Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”.

Statutul de ambasador cultural al Corului Madrigal a fost reconfirmat recent, la Geneva, când ansamblul a primit titlul de Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, prin premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt”. Distincția a fost acordată la Palatul Națiunilor Unite, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace și Securitate, desfășurat la finalul anului 2016.

De asemenea, în 2017, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, a concertat la Ierusalim, în cadrul unui eveniment ale cărui obiective au fost explorarea valorilor culturale universale și promovarea identității culturale europene. Sala din incinta Muzeului Național al Israelului, care a găzduit concertul, este spațiul unde se întâlnesc simbolic cele trei mari religii din Ierusalim, printre exponate numărându-se o sinagogă, o moschee și o basilică. 

3408 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro