Sute de bistriţeni au luat cu asalt Dealul Budacului, astă-seară, pentru a admira un inedit eveniment astronomic – eclipsa de lună plină. Înarmaţi cu haine groase, pături şi mici gustări, o mulţime de copii au stat preţ de câteva ore cu ochii în stele, admirând lampioanele. Momente coregrafice de excepţie oferite de „bacantele” de la Scenica:
Aproximativ 500 de bistriţeni au răspuns azi invitaţiei lansate de Gavrilă Urs, pasionat astronom amator care a organizat pe Dealul Budacului o petrecere dedicată unui eveniment astronomic inedit.
Bistriţenii care au ales să petreacă sub cerul liber câteva ore – au avut la dispoziţie şi câteva telescoape astronomice prin care să observe cum se cuvine evenimentul, foarte mulţi au venit cu binoclurile şi lunetele personale sau lasere – iar organizatorii au pus la dispoziţie vin şi ceaiuri calde.
Extraordinar, în cadrul petrecerii, a fost că organizatorii au pus în scenă – cu ajutorul dansatoarelor de la Scenica – admirabil coordonate de coregrafa Daniela Hasiade – un impresionant dans-ritualic care a reluat povestea bacantelor sleite pentru că sursa lor de energie – luna plină – a fost umbrită, pentru câteva ceasuri. A fost şi motivul pentru care bacantele l-au vrăjit pe Orfeu şi au pus la cale în jurul unui foc aprins – o incantaţie specială care să salveze luna şi să-i redea strălucirea.
„Am vrut să facem ceva inedit, am apelat la dansatoarele de la Scenica pentru a oferi publicului o scenetă care reprezintă un ritual al bacantelor – aceste antice vrăjitoare obscure ale lunii, ale pădurii, ale văilor care şi-au pierdut forţele pentru că sursa lor de energie este acoperită pentru scurt timp, din motive necunoscute de ele în antichitate, fapt pentru care au şi apelat la o incantaţie, un dans specific, pentru ca luna să-şi recapete strălucirea dinainte... Eclipsa din această seară ar trebui să fie spectaculoasă din punct de vedere vizual, pentru că doar penumbra Pământului umbreşte luna, nu şi discul planetei noastre. Ceea ce va crea o impresie vizuală de separaţie evidentă a luminozităţii lunii, cu o parte direct luminată şi o parte mai puţin luminată de razele Soarelui prin penumbra planetei noastre... Din păcate, în această seară eclipsa nu e tocmai evidentă, cerul este destul de umed, sunt şi câteva pâcle de nori... Nu este o eclipsă cu umbră compactă. Se vede o înnegrire a lunii, o atenuare treptată a luminozităţii sale... Punctul maxim al eclipsei s-a situat în jurul orei 21.55, când lumina soarelui a format un inel de lumină...”, a povestit Gavrilă Urs pentru Bistriţeanul.ro, adăugând că şi-a dorit să deschidă publicului bistriţean apetenţa pentru un alt tip de activităţi de cunoaştere.
„Am cerut sprijinul Jandarmeriei, Poliţiei şi celor de la SVSU pentru a păstra ordinea, pentru a ne organiza mai bine decât la precedenta petrecere dedicată Perseidelor”, a mai spus Gavrilă Urs.
Copiii au urmărit cu sufletul la gură şi exclamaţii de admiraţie lampioanele care au fost lansate în aer, după spectacolul dansatoarelor de la Scenica, iar atmosfera a fost una de basm.