„Record pentru viaţă” este cel mai mare curs de resuscitare care a avut loc vreodată în România şi la care SAJ BN a fost reprezentat de o echipă formată din 10 oameni. Nu au intrat în Cartea Recordurilor, dar cei de la SAJ BN spun că experienţa a fost de neuitat şi foarte utilă pentru cei peste 10.000 de cursanţi care au fost instruiţi.
Medici, asistenţi şi voluntari din toată ţara au participat în acest weekend la cel mai mare curs de resuscitare care s-a ţinut vreodată în România. Evenimentul s-a desfăşurat pe Arena Naţională şi a adunat în capitală personal medical şi voluntari din întreaga ţară.
„Record pentru viaţă” urma să intre în Cartea Recordurilor şi pentru asta era nevoie de participarea a 12.000 de persoane care să facă simultan manevre de resuscitare, asta după ce, în prealabil, cursanţii au fost instruiţi de către cei de la ambulanţă.
Bistriţa-Năsăud a fost reprezentată de o echipă formată din patru angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi şase voluntari. Roxana Costruţ (medic), Ciprian Păcurar (asistent), Bogdan Moldovan (asistent), Monica Borz (asistent) şi voluntarii Valentina Jimborean, Gheoghe Pop, Rusan Alexa, Alin Ciubăncan, Norbert Toth şi Alina Ignat sunt cei care au reprezentat judeţul nostru la încercarea de intrare în Cartea Recordurilor.
Fiecare medic, asistent şi voluntar a avut de instruit 20 de cursanţi şi după partea teoretică a urmat şi partea practică, resuscitarea propriu-zisă. S-au folosit manechine puse la dispoziţie de organizatori şi fiecare persoană care a participat a avut ocazia să vadă şi mai apoi să facă masaj cardio-respirator pe acele manechine.
„A fost o experienţă frumoasă din care toţi am avut câte ceva de învăţat. Am cunoscut şi colaborat cu colegi şi din alte judeţe şi faptul că am reuşit să adunăm atât de multă lume pentru noi a fost o mare realizare. Mă bucur că am avut ocazia să particip alături de colegii mei şi de voluntari ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud la un astfel de curs”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro asistentul şef Ciprian Păcurar.
Experienţa a fost impresionantă şi pentru voluntarii bistriţeni. Au participat pentru prima dată la un astfel de eveniment şi au rămas plăcut surprinşi că lumea e interesată să înveţe măsurile de prim ajutor.
„Ce a fost impresionant a fost numărul mare al celor care au vrut să înveţe măsuri de prim ajutor. Pe mine m-a bucurat foarte mult şi faptul că oamenii erau fericiţi că pot învăţa de la noi cum trebuie să acorde măsurile de prim ajutor. Am avut printre cei pe care i-am instruit chiar eu persoane care în trecut au avut de-a face cu oameni care aveau nevoie de măsuri de prim ajutor şi nu au ştiut să le acorde”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro, Alin Ciubăncan, voluntar în cadrul SAJ BN.
Din păcate, evenimentul nu a reuşit să adune suficienţi oameni ca să poată doborî recordul. Au fost doar 10.125 de persoane şi era nevoie de 12.000. Totuşi, a fost un mare succes şi o experienţă interesantă atât pentru cursanţi cât şi pentru reprezentanţii de la Ambulanţă.