Renumiţi pentru colaborările cu Cirque du Soleil, coordonaţi de instructorul Ovidiu Toti, dansatorii de la Roma Fest au încins scena de pe Pietonalul Liviu Rebreanu, provocându-i şi pe spectatori să danseze pe ritmurile îndrăcite, pline de energie şi bună-dispoziţie. A început Festivalul Tradiţiilor Ţigăneşti:
„Felicitări administraţiilor din Târgu Mureş pentru că au reuşit să ţină în viaţă astfel de formaţii care valorifică folclorul ţigănesc. Cred că şi la noi, fie că discutăm de Budac sau de Lechinţa, ar trebui revigorată această latură a culturii noastre naţionale populare...”, a spus primarul Ovidiu Creţu pe scena amenajată în centrul Bistriţei, acolo unde a început balul tradiţional al romilor, bâlciul romilor care se desfăşoară în fiecare an pe 15 august, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.
Având deja o tradiţie de peste 50 de ani, Partida Romilor Pro-Europa Bistriţa-Năsăud, alături de Primăria Bistriţa, Centrul Cultura Municipal Bistriţa, Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură au organizat azi pe pietonal ediţia cu numărul 17 a Festivalului Tradiţiilor Ţigăneşti.
Evenimentul a început cu un recital al dansatorilor din Voivodeni, judeţul Mureş, instructor Palko Istvan, urmaţi de dansatorii şi soliştii de la Roma Fest – care au încins scena de pe pietonal, provocându-i şi pe romii din public să se apuce de dansat, în public, pe ritmurile pline de energie şi bună-dispoziţie.
Renumiţi pentru colaborările cu Cirque du Soleil, coordonaţi de instructorul Ovidiu Toti, dansatorii de la Roma Fest au venit din Târgu Mureş special pentru a participa la festivalul din Bistriţa, fiind aplaudaţi furtunos de publicul prezent pe pietonal.
Pe scenă urmează să evolueze şi formaţiile Lo Romengo Ili, din Sâncraiu de Mureş, coordonați de Foczo Peterţi, de Foczo Peter şi Şucar-Romanles din Sânpetru de Câmpie.
Petrecerea de pe pietonal va continua la restaurantul „Diana”, acolo unde au fost invitaţi să participe liderii marilor comunităţi de romi din Bistriţa-Năsăud, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. Potrivit organizatorilor, va fi organizată o tombolă cu premii, dar şi tradiţionalul deja „Miss Piranda”. Muzica şi voia bună vor fi asigurate de Alex de la Cluj, dar şi de o formaţie de dansuri orientale.
În urmă cu mai bine de o jumătate de veac, balul romilor era organizat în Bistriţa în două restaurante vestite la vremea lor: „Locomotiva”, peste drum de Policlinică, şi „Pescăruş”. Relaţia etniei rome cu fostele autorităţi comuniste nu a fost una bună întotdeauna, aşa că la începutul deceniului 7 al secolului trecut, s-a decis ca evenimentul să fie organizat în comuna Budacu de Jos.
După decembrie 1989, actualul preşedinte al Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud, consilierul Emil Neia Lăcătuş s-a implicat în organizarea balului, acesta fiind găzduit în restaurantul „Liliacul” din parcul municipal. „Acest bal are o semnificaţie deosebită pentru romii din judeţul nostru, chiar şi pentru cei din judeţele apropiate, cum ar fi Mureş sau Cluj. Balul este locul unde tinerii romi se întâlnesc, încheie diferite prietenii, unii căsătorii. Din 2001, am iniţiat un proiect de hotărâre care prevedea ca balul romilor să devină parte a evenimentelor organizate de Centrul Judeţean pentru Cultură a judeţului Bistriţa-Năsăud”, a spus Emil Neia Lăcătuş.