Au intrat în memoria noastră colectivă, le folosim deseori pentru a pigmenta sau concluziona o poveste şi ni se par atât de actuale încât nici nu realizăm că au fost scrise acum sute de ani! La Bistriţa a fost comemorată zilele trecute personalitatea celui care ne-a dăruit celebrele „A fi sau a nu fi? Asta-i întrebarea” sau „Restul e tăcere”.
„2016 este un an foarte bogat în aniversări: Henry James a murit în 2016, Charlotte Brontë s-a născut în 2016, iar Shakespeare şi Cervantes au murit amândoi în aprilie 1616”, a povestit profesoara universitară dr. Michaela Mudure de la Facultatea de Litere UBB Cluj-Napoca – invitată zilele trecute la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” pentru a povesti elevilor de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” despre cât de actual este Shakespeare și de ce ar trebui să continuăm să îl citim și în secolul XXI.
Dr. Michaela Mudure a prezentat un foarte interesant discurs despre detaliile mai puţin cunoscute ale operelor lui Shakespeare – cel care ne-a dăruit de pildă celebrele sintagme „A fi sau a nu fi…? Aceasta-i întrebarea” sau „Restul e tăcere” – amintind şi reinterpretând detalii mai puţin studiate din MacBeth sau Neguţătorul din Veneţia – în care dramaturgul englez face un uimitor portret al negustorilor evrei, cu accente tulburătoare în antisemitismul contemporan.
Nu a lipsit din discursul profesoarei universitare de la Cluj nici un original paralelism între Hamlet, prinţul ambiţios, şi Don Quijote, cavalerul aflat în permanentă luptă cu morile de vânt, punctând dimensiunea tragică, realistă a primului, comparativ cu dimensiunea comică, axată pe iluzie a celui de-al doilea personaj.
Acțiunea a făcut parte din proiectul «Shakespeare 400» inițiat de Liceul de Muzică „Tudor Jarda” prin profesoarele Alina Tomi și Tania Țigurean, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Proiectul a avut drept scop aniversarea Zilei mondiale a cărții, dar și comemorarea a 400 de ani de la moartea scriitorului universal William Shakespeare.
La finalul conferinței, au fost premiaţi cu diploma şi cărţi elevii câștigători la cele trei secțiuni ale concursului «Shakespeare 400»: scriere creativă în limbile română și engleză, care a presupus pentru elevi compunerea unor eseuri sau povestiri care să-l aibă pe Shakespeare drept personaj principal/secundar şi recitarea sonetelor Marelui Will.
La secţiunea de Scriere creativă câştigătorii au fost Alexa Dragu (Premiul I), Alexandru Grecu şi Victoria Pop (Premiul II), Csiki Roxana (Premiul III) în timp ce Karina Bozga şi Ioana Sîngeorzan au obţinut Menţiuni.
La secţiunea de Scriere creativă în limba engleză câştigătorii sunt Alex Mogovan (Premiul I), Maria Sângeorzan, Alexandra Deac (Premiul II), Alexa Dragu, Simina Miholca (Premiul III), Andreea Miclea, Kaidon Fouts, Luminiţa Câmpan şi Damaris Suldac (Menţiuni).
La secţiunea care a presupus recitarea unor sonete ale lui William Shakespeare, Lorena Petraş s-a ales cu Premiul I, Mădălina Marti a cucerit Premiul II, iar Daniela Ani a primit Premiul III. Raluca Voiculescu, Anelore Eremia şi Natalia Măgheruşan au primit Menţiuni.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical susţinut de chitaristul din Bistriţa Alexandru Grecu, el însuşi unul dintre câştigătorii concursului Shakespeare 400.