Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  142 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: A fi sau a nu fi…?! Restul e tăcere…

02/05/2016 12:18:13 Ioana BRADEA  
Au intrat în memoria noastră colectivă, le folosim deseori pentru a pigmenta sau concluziona o poveste şi ni se par atât de actuale încât nici nu realizăm că au fost scrise acum sute de ani! La Bistriţa a fost comemorată zilele trecute personalitatea celui care ne-a dăruit celebrele „A fi sau a nu fi? Asta-i întrebarea” sau „Restul e tăcere”.

2016 este un an foarte bogat în aniversări: Henry James a murit în 2016, Charlotte Brontë s-a născut în 2016, iar Shakespeare şi Cervantes au murit amândoi în aprilie 1616”, a povestit profesoara universitară dr. Michaela Mudure de la Facultatea de Litere UBB Cluj-Napoca – invitată zilele trecute la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” pentru a povesti elevilor de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” despre cât de actual este Shakespeare și de ce ar trebui să continuăm să îl citim și în secolul XXI.

Dr. Michaela Mudure a prezentat un foarte interesant discurs despre detaliile mai puţin cunoscute ale operelor lui Shakespeare – cel care ne-a dăruit de pildă celebrele sintagme „A fi sau a nu fi…? Aceasta-i întrebarea” sau „Restul e tăcere” – amintind şi reinterpretând detalii mai puţin studiate din MacBeth sau Neguţătorul din Veneţia – în care dramaturgul englez face un uimitor portret al negustorilor evrei, cu accente tulburătoare în antisemitismul contemporan.

Nu a lipsit din discursul profesoarei universitare de la Cluj nici un original paralelism între Hamlet, prinţul ambiţios, şi Don Quijote, cavalerul aflat în permanentă luptă cu morile de vânt, punctând dimensiunea tragică, realistă a primului, comparativ cu dimensiunea comică, axată pe iluzie a celui de-al doilea personaj.

Acțiunea a făcut parte din proiectul «Shakespeare 400» inițiat de Liceul de Muzică „Tudor Jarda” prin profesoarele Alina Tomi și Tania Țigurean, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Proiectul a avut drept scop aniversarea Zilei mondiale a cărții, dar și comemorarea a 400 de ani de la moartea scriitorului universal William Shakespeare.

La finalul conferinței, au fost premiaţi cu diploma şi cărţi elevii câștigători la cele trei secțiuni ale concursului «Shakespeare 400»: scriere creativă în limbile română și engleză, care a presupus pentru elevi compunerea unor eseuri sau povestiri care să-l aibă pe Shakespeare drept personaj principal/secundar şi recitarea sonetelor Marelui Will.

La secţiunea de Scriere creativă câştigătorii au fost Alexa Dragu (Premiul I), Alexandru Grecu şi Victoria Pop (Premiul II), Csiki Roxana (Premiul III) în timp ce Karina Bozga şi Ioana Sîngeorzan au obţinut Menţiuni.

La secţiunea de Scriere creativă în limba engleză câştigătorii sunt Alex Mogovan (Premiul I), Maria Sângeorzan, Alexandra Deac (Premiul II), Alexa Dragu, Simina Miholca (Premiul III), Andreea Miclea, Kaidon Fouts, Luminiţa Câmpan şi Damaris Suldac (Menţiuni).

La secţiunea care a presupus recitarea unor sonete ale lui William Shakespeare, Lorena Petraş s-a ales cu Premiul I, Mădălina Marti a cucerit Premiul II, iar Daniela Ani a primit Premiul III. Raluca Voiculescu, Anelore Eremia şi Natalia Măgheruşan au primit Menţiuni.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical susţinut de chitaristul din Bistriţa Alexandru Grecu, el însuşi unul dintre câştigătorii concursului Shakespeare 400.

4466 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro