Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  108 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: 44 de înfățișări ale Bistriței. Orașul nostru este de o frumusețe incredibilă...

23/10/2017 12:17:08 Ioana BRADEA  
Studii în parc și pe străzile orașului, secvențe de clădiri, fragmente din Biserica Evanghelică sau figura Sfântului Nicolae, frânturi ale unor pasaje, clarități și neclarități, sensibilități ale locului și povești tulburătoare - au ieșit la iveală, grație unor artiști care au încercat să ne dezvăluie care este geniul locului și cum să-l admirăm:

16 artiști din diferite generații au participat la Bistrița, timp de 7 zile, la tabăra de creație „Orologiul din Turn” încercând să surprindă felul în care timpul trăit se fragmentează în momente, iar spațiul trăit se delimitează în locuri, încercând să ajute să înţelegem clipa trăită și să ne asumăm timpul în care suntem actori ai propriei ființe.

În perioada 14 octombrie – 22 octombrie 2017, un grup de artiști caută să își reveleze acest geniu al locului și să îl transfigureze în operă, căutând locul însemnat, locul ritual, locul comunitar, locul sălbatic, peisajele dinamice, respirația, simbolismul istoric și simbolismul geografic...

Orologiul din Turn” ne propune tuturor nu o artistică „fugă în lume” ci, dimpotrivă, o experiență contemplativă a „adăpostirii poetice” sub zidul şi protecția zidului cetății, tema taberei de creație referindu-se la Orașul Inefabil – Bistrița.

Îi datorăm această tabără de creație primarului Ovidiu Crețu, trebuie să recunoaștem, și vă puteți imagina că au existat anumite ritualuri care presupun obișnuirea cu locul, adulmecarea locului, gustul locului, la care aderi sau nu, poveștile locului pe care le asculți... Până să se ajungă la aceste 44 de înfățișări artistice ale expunerii, a trebuit să se muncească într-un ritm extraordinar... Nimeni nu a venit cu lucrări gata făcute de-acasă”, a povestit criticul de artă Oliv Mircea, subliniind că fiecare oraș de stilistică germană, orice burg medieval are o pinacotecă și că din lucrările care vor rămâne în oraș se va constitui baza unei pinacoteci la Bistrița – un vis mai vechi al criticului de a constitui un fond patrimonial de înalt nivel artistic.

Criticul s-a referit la locurile revelației care, în Bistrița, s-au arătat binevoitoare: „De la linia tăioasă și unghiurile ascuțite în Bistrița văzută de Cristian Dițoiu, până la precipitările liniare ale lui Mihai Sârbulescu, la luminozitatea rafinată a pictorului Horia Paștina – totul a însemnat să repunem în discuție emblemele orașului și lucrurile pe care nu le știam sau poate le-am uitat. Este extraordinar să vezi lucrările lui Marian Dobre care a schițat aticul Bisericii Evanghelice și să știi că acel fronton este cel mai important fronton al unei construcții ecleziale din estul european. Artistul le-a surprins și a serializat forma în stilul lui, într-un experiment personal, iar mapa este încă deschisă... Sunt și câteva viziuni interesante asupra pasajelor, dar și un întreg regim al unei taine somptuoase. Orașul nostru este de o frumusețe incredibilă, în primul rând că e aproape un parc, se vede când îl privești din turnul bisericii... Are apoi punctate în sine câteva elemente de istorie a locului care ne pot face mândri ca pe orice alt european lipsit de complexe...”, a mai remarcat criticul de artă.

La vernisaj a participat și viceprimarul Gelu Muthi care s-a declarat onorat să fie prezent alături de artiști atât de valoroși și care a subliniat că Primăria îi va susține mereu pe cei care oferă hrană pentru minte și suflet, exprimându-și speranța că această tabără de creație va avea noi episoade în viitor, care s-o transforme într-un eveniment de importanță regională și chiar națională.

Preotul Johann Dieter Krauss a evocat momentul în care turnul Bisericii Evanghelice a ars, în 2008, împreună cu orologiul său, dar și momentul în care un bătrân cu lacrimi în ochi se întreba unde vor mai învăța copiii să citească orele, așa cum au învățat generații întregi de bistrițeni. „Zilele mele sunt în mâna Ta – așa începe Psalmul, 31 iar în versiunea germană avem emoționantul Timpul meu se află în mâinile Tale, Doamne... Luați-ne de mână și arătați-ne realitatea prin ochii voștri, ca s-o percepem și noi mai frumoasă și mai bogată...!” s-a adresat preotul artiștilor, remarcând felul în care aceștia văd și dezvăluie ceea ce oamenii obișnuiți au uitat să admire.

Pictorul Horea Paștina a admis, la rândul său, că a petrecut la Bistrița nouă zile în care s-a muncit cu mult entuziasm, s-au schimbat impresii și notații despre peisajele din jur și despre natura orașului, că este vorba de un început care se va concretiza cu siguranță într-un proiect viitor amplu și că s-au simțit la Bistrița mai mult decât răsfățați.

Lucrările realizate de Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Cristian Dițoiu, Marian Dobre, Valentin Scărlătescu, Alexandru Antonescu, George Mircea, Emilia Pop, Sever Moldovan, Radu Șerban, Andrei Câmpan, Crina Antonescu, Teodor Ștefan, Mariana Moldovan, Miron Duca și Marcel Lupșe pot fi admirate la Galeria de artă Concentric, în Piața Centrală Nr. 13, urmând ca ele să fie epuse și în martie, anul viitor, la Arcade 24.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Primăriei Municipiului Bistrița, al Consiliului Local Bistrița și al Centrului Cultural Municipal Bistrița.

2995 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro