Pasionate de modelling, contabile, studente la Litere sau la şcoala de ofiţeri – cele mai tinere şi promiţătoare frumuseţi ale muzicii populare au animat scena Teatrului de Vară astă-seară. Din cei 27 de concurenţi, 9 reprezintă judeţul Bistriţa-Năsăud. Şi preşedintele CJ, Radu Moldovan a sosit spre finalul concursului.
“Sunt bucuros că aţi venit s-o nemurim împreună pe Valeria Peter Predescu – un adevărat simbol al Ţării Năsăudului” a remarcat Alexandru Pugna în deschiderea festivalului.
Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud (principal organizator al evenimentului alături de Consiliul Judeţean) a afirmat că festivalul se bucură de două valenţe – pe de o parte tinerii interpreţi şi pasionaţi de folclor se pot întâlni şi pot fi evaluaţi de un juriu competent, iar pe de altă parte este un prilej de reîmprospătare a memoriei noastre în ceea ce priveşte cântecele Valeriei Peter Predescu – toate remarcabile şi foarte valoroase – solista fiind un adevărat reper în muzica folclorică actuală…
Dacă la ediţiile precedente, numărul concurenţilor nu depăşea cifra 20 – în acest an s-a stabilit un adevărat record de participanţi: nu mai puţin de 27 de concurenţi râvnesc la Marele premiu al concursului şi au luptat în această seară pentru a convinge juriul de calităţile lor vocale şi scenice.
Judeţul nostru a fost reprezentat de Vlăduţ Sărmaş (din Bistriţa, pe care l-aţi întâlnit într-un micro-recital emoţionant şi la Festivalul Usturoiului anul trecut), Oana Hoza (Sângeorz Băi care visează să devină ofiţer, fiind elevă la şcoala de specialitate din Câmpulung) şi Titus Homei care şi-a făcut apariţia pe scenă în costumul popular primit cadou din partea creatoarei Virginia Linul, în cadrul uneia din campaniile "De Crăciun fii mai bun".
Tot ca reprezentanţi ai judeţului Bistriţa-Năsăud au evoluat pe scenă şi Ioana Leonte (Leşu), Ana Maria Marti (din Feldru, câştigătoarea trofeului "Pană de Păun" în noiembrie 2014), Aurelia Leonte (Maieru), Larisa Bozbici (Dumitra), Andreea Ioana Pavelean (Tiha Bârgăului) şi Răzvan Adrian Otviş (Bistriţa).
Alături de aceştia – în concurs s-au înscris colegi de-ai lor de scenă din Maramureş, Mureş, Caraş Severin, Suceava, Bacău, Arad şi Chişinău. Concurenţii au avut de interpretat trei cântece în concurs - o doină fără acompaniament, un cântec din repertoriul propriu acompaniat de Orchestra Profesionistă „Dor Românesc” condusă de maestrul Ştefan Cigu şi un cântc din repertoriul Valeriei Peter Predescu.
Pentru a nu fi acuzaţi de parti-pris-uri şi pentru a acorda o şansă şi concurenţilor sosiţi din alte judeţe – organizatorii au decis ca de această dată soliştii bistriţeni să nu fie incluşi la Premiul de popularitate desemnat de votul publicului – o oportunitate a spectatorilor de a aprecia personal care concurent li s-a părut cel mai bun sau care i-a impresionat în mod deosebit.
Spre finalul concursului, puţin după ora 21, în teatrul de vară şi-a făcut apariţia şi preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.
La această oră sunt aşteptaţi să urce pe scenă invitaţii de onoare ai primei seri de festival: Sofia Vicoveanca, Gheorghe Turda, Cornelia Ardelean Archiudean şi Ioana Maria Ardelean, dar şi grupul "Valeria Peter Predescu", coordonat de Alexandru Pugna.
Mâine, de la ora 18.00, bistriţenii sunt aşteptaţi să participle la Gala Laureaţilor şi la o nouă serie de recitaluri extraordinare susţinute de Angela Buciu, Florica Bradu, Maria Lia Bologa, Alexandru Pugna, Anuţa Motofelia şi Lavinia Chifor.