Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  31 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015FOTO/VIDEO – EMOȚIONANT! De 50 de ani o femeie din Șirioara merge la Nicula an de an pe jos. Ce o leagă de acest loc

16/08/2017 09:20:04 Bianca SARA  
Puține comunități din Bistrița-Năsăud mai au pelerini care merg pe jos până la Nicula de Sfânta Maria. Una dintre ele este cea din Șirioara, unde, anul acesta o femeie a împlinit 50 de ani de când bate cei 50 de kilometri pe jos. Mama sa, de 92 de ani a murit pe scările mănăstirii...

Pelerinajul pe jos la Mănăstirea Nicula a reprezentat o tradiție respectată cu sfințenie până acum câteva decenii de mai multe comunități din Bistrița-Năsăud. Acum, oamenii mai merg de Sfânta Maria la mănăstire, însă nu mai bat zecile de kilometri pe jos, ci apelează la autoturisme sau tren.

Nu la fel stau lucrurile în satul Șirioara din comuna Șieu Odorhei. Aici, an de an, zeci de localnici, cu vârste cuprinse între 12 și aproape 70 de ani, bat pe jos cei mai bine de 50 de kilometri care-i despart de Mănăstirea Nicula.

Pelerinii pornesc cu două zile înainte de Sfânta Maria, asistă la slujbe, iar în ziua de Sfânta Maria se pornesc pe jos înapoi spre Șirioara, unde oamenii îi așteaptă cu lumânări aprinse, iar preotul face o slujbă specială pentru „soldații” Maicii Domnului, cum îi place să-i numească.

La întoarcere, grupul este condus de un prapor de la biserică, care de câțiva ani este purtat de Ionuț Timoce, un tânăr militar din Șirioara. Grupul de pelerini cântă un cântec special dedicat Fecioarei Maria.

Anul acesta, primirea pelerinilor a fost una cu totul specială și emoționantă, asta pentru că Anuca Sălăgean, o șirioreancă de 68 de ani, împlinește 50 de ani de când merge an de an la Mănăstirea Nicula pe jos și se întoarce tot pe jos.

Soție de cioban și femeie muncitoare, aceasta nu a lipsit în niciun an de la mănăstire și își propune să se întoarcă cât a mai avea zile. Femeia a fost întâmpinată la biserică cu un tort pe care apărea numărul 50, dar și cu suc și cozonac.

„Este un lucru pe care nu știu dacă-l mai poate atinge careva, pentru că prea mult se pierde tradiția aceasta. An de an ea merge pentru Măicuța Domnului, pentru împlinirea ei sufletească și pentru ajutorul pe care simte că-l primește de la Maica Domnului. În mare parte nu merge pentru ea, ci pentru ceilalți, pentru că ea este cea care duce mai departe tradiția și îi trage pe ceilalți după ea”, precizează preotul Radu Viorel Petri.

Tortul i-a fost oferit femeii chiar în biserică, la doi pași de altar. La vederea tortului, femeia de 68 de ani s-a emoționat atât de tare, încât a izbucnit în lacrimi. Întrebată de ce merge de atâția ani pe jos până la Nicula, Anuca Sălăgean spune:

„De dragoste de Maica Domnului. Acolo simțăsc alinare. Am fost bolnavă și n-am mers la medic, Maica Domnului m-o vindecat. Din moși și strămoși mergem pe jos la Nicula și generația asta de tineret îi ascultătoare și păstrează tradiția. Tare mi-s dragi, nu mă pot despărți de ei. E foarte greu drumu', că-i vârsta, dar nu mă lăs, cât pot mai merg”.

Deși este înconjurată de tineri, care se oferă să o ajute, să-i ducă bagajele în cei 50 de kilometri pe care-i parcurg până la Nicula, an de an, femeia se încăpățânează să parcurgă drumul fără ajutor.

Dragostea pentru Mănăstirea Nicula i-a fost insuflată femeii de către mama sa, care a avut un singur vis: să ajungă pentru ultima dată la Nicula înainte să închidă ochii. Aceasta a murit anul acesta, la 92 de ani, pe treptele Mănăstirii Nicula.

 

 

20902 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro