Emoții cât cuprinde și locuri pe podium pentru bistrițeni, în Gala Laureaților la „Pană de Păun”: în urmă cu 12 ani, Eugenia Horoba câștiga Marele Trofeu la prima ediție a festivalului. Astă-seară, fiica i-a călcat pe urme și a cucerit Premul I. Anda Horoba se află la primul concurs, a absolvit filologia, la CNLR, dar a schimbat total macazul:
Deși s-a aflat pentru prima oară într-un concurs cu adevărat serios, Ioana Violeta Todoran din Bistrița, a reușit să „împuște” două premii dintr-un foc: Premiul de popularitate din partea publicului, dar și premiul special Lucreția Sânmihăian, o apreciată doinitoare de pe Valea Țibleșului.
În aceeași situație s-a regăsit și tânăra de 18 ani, câștigătoarea Premiului I: Anda Horoba, din Bistrița, foarte emoționată, ne-a mărturisit că nici nu-i vine să creadă și nici nu se aștepta la un asemenea premiu. „Mi s-a spus că am o voce asemănătoare cu a mamei mele, deși mi-e cam greu să cred asta... Mama mea, cum spunea și Mărioara Murărescu, avea o voce inspirată parcă de rădăcinile ei din Molișet, comuna Târlișua și nu cred c-o s-o pot egala... Probabil membrii juriului s-au lăsat convinși de autenticitatea interpretării... Costumul e foarte vechi, cămașa mea are peste 100 de ani, ca și poalele, pieptarul și zadiile pe care le-am moștenit de la bunica și străbunica mea...”, a mai povestit Anda Horoba pentru Bistrițeanul.ro.
Interpreta a fost cu atât mai emoționată cu cât, în urmă cu 12 ani, mama sa – Eugenia Horoba, era cea care câștiga Marele Trofeu la prima ediție a Festivalului „Pană de Păun”. Pe de altă parte, Anda Horoba se află și ea la prima competiție la care participă.
Ea a absolvit filologia, la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” și, spre surprinderea prietenilor și profesorilor săi, a decis să schimbe total macazul și să dea la Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, la canto popular. „Am început cu totul de la zero, practic, și fac tot posibilul să ajung cât mai sus... Recent am participat și la o preselecție pentru a fi admisă în grupul Icoane, condus de Ioan Bocșa și sunt foarte fericită că am reușit... Cred că din banii câștigați aici o să-mi cumpăr o orgă mică pe care să exersez acasă, singură, arpegii și solfegii, am o groază de învățat...”
Premiul special Codruța și Dumitru Vârtic, reputați folcloriști năsăudeni, a fost cucerit de Ioana Ștefan din Suceava, Premiul special Ioan Conea a ajuns la Cătălina Rotaru din Suceava, iar Premiul special Maria Peter, înmânat de scriitoarea Cleopatra Lorințiu, care a și evocat momentul de acum câțiva zeci de ani, când a întânit-o pe Maria Peter la Cluj, unde interpreta din Năsăud i-a încredițat un valoros și neprețuit jurnal – a fost înmânat lui Ștefan Negru din Bacău.
Premiul special Valeria Peter Predescu, înmânat de Alexandru Pugna, a ajuns la Silvia Timiș din Maramureș, în timp ce Maria Costea Lircă a oferit premiul III tânărului Ionuț Cocoș din județul Ialomița, Premiul II fiind înmânat de îndrăgita interpretă Cornelia Ardelean Archiudean – bistrițeanului Vlăduț Sărmaș, elev la Liceul de muzică „Tudor Jarda”, despre care ați mai citit AICI și AICI.
În acest an, Marele Trofeu al festivalului a fost cucerit de Simona Alexandru din Teleorman.
După ce emoțiile concurenților și suspansul pentru public s-au risipit, au urmat recitalurile. Invitați în recital au fost Larisa Bozbici – laureata ediției a X-a, Amalia și Andrada Codorean Chindriș, dar și Taraful Tradițional „Ceatăra” din Carei – format din doi frați și o nepoată.
Cea de-a XI-a ediție a Festivalului Național „Pană de Păun” s-a încheiat pe acordurile Orchestrei populare „Rapsozii Botoșanilor”, sosiți la Bistrița alături de soliștii Andrada Mândrescu, Petronela Rusu, Laura Ștefănescu Potoroacă, Constantin Petrescu. Dirijorul orchestrei este Ciprian Potoroacă, iar director – Dan Doboș.
Prezentatoarea evenimentului a fost Maria Golban Șomlea, iar intrarea la festival a fost liberă pentru toți cei care și-au dorit să se bucure de muzică folclorică autentică.
11522 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.