Liceul Tehnologic Agricol ne dă o adevărată lecție de solidaritate și apropiere de comunitate, printr-un proiect unic în țară. Școala invită bistrițenii să-și cultive legumele și fructele chiar în curtea sa și își pune la dispoziție și specialiștii care să-i ajute pe cei care vor agricultură urbană.
Liceul Tehnologic Agricol din Bistrița a pus pe picioare un proiect unic în țară. Școala pune la dispoziție un teren de 10 ari pentru bistrițenii care vor să-și cultive singuri legumele, fructele sau florile.
Terenul se regăsește la doi pași de școală și a fost pregătit de reprezentanții liceului, pentru ca în primăvară bistrițenii care vor participa la proiect să poată să planteze.
În spatele acestui proiect sunt 15 elevi ai liceului, coordonați de directorul adjunct Liliana Vereș și profesorul Mihaela Elena Mora. Cei 15 elevi au fost cei care au identificat această nevoie a comunității, de a avea un spațiu unde iubitorii de natură își pot cultiva singuri legumele și fructele, se pot relaxa în aer liber și pot lega noi relații de prietenie.
La proiect vor participa 20 de familii, care vor primi o bucățică din cele 10 ari pregătite pentru plantare.
„Aceste familii vor avea o parcelă și vor putea planta acolo legume, fructe, flori, plante medicinale. În primă fază, proiectul se va întinde pe 9 luni de zile. Vrem să vedem cum decurge, dacă el va avea succes, cu drag vom continua și anul care urmează. Prima etapă a fost pregătirea terenului, am arat, urmează să discuim în primăvară, să parcelăm, să împrăștiem gunoi”, explică Liliana Vereș, directorul adjunct al liceului.
„Grădinarii” urbani, ajutați de horticultori cu informații
La acest proiect pot participa atât angajații, cât și pensionarii sau chiar cei care nu au un loc de muncă. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor lua parte la proiect sunt: să nu dețină vreun teren și să locuiască în Bistrița, pentru a fi aproape de „grădină”.
De asemenea, cei care vor participa la proiect trebuie să cultive doar fructe și legume cu răsaduri și semințe ecologice, să nu folosească îngrășământ chimic și să se orienteze spre culturi anuale.
Cei interesați s-au înscris online în acest proiect și vor fi selectați în urma unor interviuri. Aceștia nu au nevoie nici măcar de cunoștințe minime de agricultură, asta pentru că liceul își va pune la dispoziție horticultorii, care vor furniza informațiile necesare.
Vor fi organizate inclusiv sesiuni de comunicare, în care specialiștii liceului le vor explica bistrițenilor cum trebuie să-și îngrijească micuța grădină. Până acum, doar fundația „Noi orizonturi” au sponsorizat acest proiect cu 500 de lei, sumă folosită pentru pregătirea terenului pentru plantare.
„Noi am prevăzut în acest proiect și niște ore de consiliere să spunem așa din partea specialiștilor noștri. Avem profesori de horticultură care sunt doritori să ajute aceste familii cu informații. Vom avea sesiuni de comunicare. Important este ca ei să își dorească ca acea bucată de pământ să înflorească sub ochii noștri. Dorim să continuăm această idee”, a completat directoarea adjunctă a liceului.
Ideea a fost primită cu entuziasm de către cei care iubesc natura. Printre cei interesați s-a numărat și un biolog, care, dacă va fi acceptat în proiect, dorește să profite de ocazie și să desfășoare studii de bio-diversitate. De asemenea, doritorii și-au arătat intenția de a amenaja un spațiu de odihnă, cu băncuțe, în apropierea terenului.
vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.