După ce că ia ani de zile ca o stradă să fie reabilitată total, atunci când „minunea” se întâmplă, obligatoriu apar în schemă furnizorii de utilități cu picamere, care fac șanțuri de-a lungul și de-a latul străzii. Evident că au obligația de a readuce asfaltul la starea inițială, dar niciodată peticirea nu va face strada la fel ca înainte.
Primăria Bistriţa cheltuie în fiecare an bani frumoşi pentru reabilitarea străzilor. Păcat însă că nu de puţine ori carosabilul este „bombardat” de picamere şi utilaje care îl sparg pentru intervenţii la reţelele de utilităţi la câteva luni după ce asfaltul a fost turnat, iar strada arăta „ca nouă”.
Spre exemplu, pe strada Intrarea Castanului, care în urmă cu aproximativ trei ani a fost reabilitată, a fost făcută în toamna anului trecut o astfel de intervenţie. Muncitorii au spart strada dintr-un capăt în altul pe o margine, iar de-a latul drumului au făcut mai multe şanţuri pentru a înlocui țevi de la reţeaua de gaz. Odată încheiată intervenţia, şanţurile săpate au fost acoperite cu pământul scos după săpături şi aşa au rămas.
La fiecare ploaie sau când se topeşte zăpada toată strada e acoperită cu noroi. Strada se tranformă așadar într-o uliţă unde cei care trec îşi murdăresc încălţămintea sau maşinile. Probleme sunt şi din cauza şanţurilor care se tot adâncesc, iar şoferii spun că mai au puţin şi îşi distrug maşinile.
Tot rămase neasfaltate după intervenţii la reţeaua de apă sunt şi străzile Panait Cerna şi Iasomiei. Şi pe acestea în urmă cu câteva săptămâni s-au făcut săpături, s-a lucrat la reţeaua de apă, şanţurile au fost acoperite cu pâmânt şi aşa au rămas.
Astfel de probleme au mai fost în Bistriţa. Spre exemplu, în urmă cu un an, pe strada 1 Decembrie, în spatele blocurilor 14 şi 16, muncitorii au făcut săpături pentru o lucrare la reţeaua de apă. Intervenţia a fost făcută în luna octombrie, iar asfaltarea şi repararea străzii a fost făcută abia în primăvară.
De fiecare dată când sunt astfel de situaţii, municipalitatea spune că firmele care fac lucrări de intervenţii la utilităţi au contract cu alte firme care se ocupă de asfaltare. Există nişte termene până la care strada trebuie, teoretic, readusă la stadiul la care era înainte de începerea lucrărilor. Practic, în foarte puţine situaţii acest lucru se şi întâmplă, iar şoferii şi cei care locuiesc în zonele unde se fac lucrări şi se sparge asfaltul trebuie să aibă mulți nervi până când situaţia se remediază și cineva ia măsuri.
Trist este că fără o logică în intervenția la rețelele de utilități, Primăria Bistrița aruncă bani aiurea pe reabilitarea totală a străzilor. Niciodată peticirile făcute după lucrările muncitorilor nu vor aduce asfaltul la starea inițială, când fusese turnat dintr-o bucată. Și așa, de la un an la altul, străzile reabilitate se transformă în macadam. Și peste ani buni iar se găsesc cu greu bani de reabilitare și, mult mai repede, furnizori de utilități care să spargă asfaltul turnat ca în palmă.