„Este rețeta succesului! Cu 20-30 de ani în urmă, puțină lume ar fi putut să prevadă că ambiția unui om, cu toate sacrificiile și toate eforturile necesare, îl poate duce atât de departe... Un asemenea om face foarte mult bine județului Bistrița-Năsăud”. Mai mult, influențează viața starurilor la nivel național, și nu numai...
Câteva zeci de costume populare românești, ștergare, cergi, cămăși tradiționale și spectaculoase obiecte vestimentare din 1913 au fost expuse azi la Galeriile Casa cu Lei – arhipline astă-seară, cu prilejul vernisajului unei expoziții deosebite. Creatoarea Virginia Linul a reușit să adune zeci de bistrițeni care îi admiră munca, dar și oficialități precum președintele Consiliului Județean, secretarul de stat Alexandru Pugna sau senatorul Ioan Simionca.
„Am văzut ce înseamnă ambiție, tenacitate, perseverență, iar Virginia Linul le are pe toate, și multe altele în plus... Cred că asta este rețeta succesului, iar cu 20-30 de ani în urmă, puțină lume ar fi putut să prevadă că ambiția unui om, cu toate sacrificiile și toate eforturile necesare, îl poate duce atât de departe... Un asemenea om face foarte mult bine județului nostru, de Salva nu mai vorbesc, dar și Năsăudului și Văii Someșului, și face foarte mult bine României, în general. Cred că Virginia Linul este cea care a salvat de la moarte, într-o anumită măsură tradițiile și costumul popular...”, a recunoscut președintele Radu Moldovan astă-seară, la Galeriile Casa cu Lei.
Menuț Maximinian, în calitate de etnolog, a subliniat energia cu care Virginia Linul a reușit să influențeze decisiv moda și ținuta vestimentară a unor importante personalități și vedete din întreaga țară.
Și Camelia Tabără, șeful Inspectoratului Școlar Județean a mărturisit publicului câteva impresii despre Virginia Linul în Franța, în cadrul unei întâlniri desfășurate anul trecut. „Este o mică enciclopedie de etnografie și artă populară... Cu siguranță că are în spate enorm de multă muncă, strădanie și dăruire... Ca dascăl, aș putea să spun că Virginia Linul este definiția perfectă a sufletului românesc...”.
„Totul este magic la costumul popular! În momentul în care îmbraci un asemenea costum, te transformi parcă într-o altă persoană. Am trăit emoții extraordinare, lângă oameni care n-au îmbrăcat în viața lor un costum popular, iar în momentul în care l-au pus pe ei, s-au luminat pur și simplu, și-au dorit apoi costumul probat pentru ei, pentru toată viața... Au fost sute de oameni care mi-au povestit cât de mult îi emoționează să poarte costumul nostru tradițional... Iar faptul că am reușit să convingem anul trecut mii de oameni să îmbrace costumul popular a fost o minune...”, ne-a mărturisit emoționată creatoarea Virginia Linul, adăugând că pentru a se păstra în condiții optime, țesăturile au nevoie de un tratament special și trebuie spălate cu mare grijă.
„Cămășile din vitrine, de pildă, au o vechime de 100 de ani. Unele sunt adunate în colecții, de pe satele din jurul Salvei. Costumele agățate mai sus, pe simeze, au fost scoase din lada de zestre a bunicii mele, de prin 1913. Sunt de suflet, de familie, mama le-a cusut și le-a păstrat foarte bine, am învățat și eu să le păstrez – pe astea n-o să le dau niciodată, o să le transmit și eu mai departe, cu sfințenie, așa cum le-am primit. Fiica mea le va primi cum se cuvine, știe ce valoare au... Unele sunt special aduse la Bistrița și expuse acum pentru prima oară...”, a mai spus Virginia Linul.
4538 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.